Het hoofd van de regionale raad van Samaria, Yossi Dagan, was woedend over opmerkingen van een veiligheidsfunctionaris die zei dat er in de regio een ‘pogromsfeer’ heerst.

Minder dan een week is verstreken sinds de moord op Elisa Antman, Nachman Shmuel Mordoff, Harel Masoud en Ofer Fairman tijdens een brute terreuraanslag in de buurt van Eli.

De moord was een van de ernstigste incidenten in een reeks van terreuraanslagen in de afgelopen maanden in Judea en Samaria. Het incident leidde tot gewelddadige burgerprotesten in door de PA gecontroleerde dorpen.

Een veiligheidsbron zei maandag het volgende: “De omvang van het fenomeen groeit. Waren er in het verleden slechts enkele tientallen relschoppers, nu heerst er een sfeer van de ene pogrom na de andere. Een jacht – het ene dorp na het andere.”

Het hoofd van de regionale bestuur van Samaria, Yossi Dagan, was woedend over de opmerkingen en antwoordde: “Er is geen ‘pogromsfeer’ in Judea en Samaria, het is een weerzinwekkende leugen. Er is een extremistische minderheid die moet worden aangepakt, een uitzondering op de regel die wordt gemaakt om slecht over te komen bij het grote publiek.”

“Er wonen meer dan een half miljoen Israëlische burgers in Judea en Samaria. Iedereen weet dat zij de meest normatieve burgers zijn en een grote bijdrage leveren aan de Israëlische samenleving. Zelfs volgens politiegegevens zijn de laagste misdaadcijfers per inwoner in het district Samaria en Judea. Iedereen weet dat degenen die deelnamen aan deze ernstige incidenten probleemjongeren zijn die niet eens in Judea en Samaria wonen, en zelfs degenen die in Judea en Samaria wonen zijn een kleine minderheid, waarvan de meesten risicojongeren zijn.

Deze cynische poging om dit onaanvaardbare fenomeen te koppelen aan een half miljoen Israëlische burgers in Judea en Samaria is frauduleus en walgelijk en riekt bovenal naar politiek. Elk eerlijk mens moet dit verwerpen.

“De ‘pogromsfeer’ heerst bij de Palestijnse Autoriteit, waar rode borden bij de ingang van de wegen staan met de tekst ‘Toegang voor Israëlische burgers is gevaarlijk’. Er heerst een pogromsfeer in Shechem (Nablus), waar een Duitse toerist met een Israëlische vlagsticker op zijn voorruit of een Israëliër die verdwaald is de stad binnenkomt, en duizenden hen proberen te lynchen. Dat is een pogromsfeer.”

“Niet een half miljoen burgers uit Judea en Samaria, burgers die niet minder en zelfs meer dan de rest van de bevolking goed en behulpzaam zijn voor de samenleving. De inwoners van Judea en Samaria zullen blijven bouwen aan het land van Israël. De leiders van de nederzettingen zullen met alle macht blijven optreden, meer dan enige andere bevolking of gebied in Israël, om negatieve elementen uit te roeien. Het is vooral jammer dat in deze moeilijke tijden, waarin ons bloed wordt vergoten door terreuraanslagen, politieke autoriteiten, en zelfs autoriteiten van andere instellingen, bezig zijn met politieke en cynische generalisaties en pogingen tot de-legitimering. Het schaadt en doet zevenvoudig pijn wanneer dit gebeurt in een tijd van moorddadig terrorisme en de dagelijkse dreiging waarmee we geconfronteerd worden.”

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
26-6-2023

Auteur:
Israel National News

Beeld:
Yossi Dagan/ Israel National News

 

EN / NL/ עב