President Juan Orlando Hernandez van Honduras zal aankomende vrijdag afreizen naar Israël om een “diplomatiek kantoor” in Jeruzalem te openen, en daarmee de Heilige Stad te erkennen als de hoofdstad van Israël.

Het diplomatieke bureau zal een dependance zijn van de Hondurese ambassade in Tel Aviv. “Wat mij betreft is dit een erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël,” aldus Hernandez.

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat Israël aan Honduras had voorgesteld om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, wat “men aan het analyseren en evalueren is in de nationale en internationale context.”

Vorig jaar ontstak VS President Donald Trump de achteruitgang van de relatie tussen Washington DC en de Palestijnen, toen de Verenigde Staten hun ambassade naar Jeruzalem verhuisde. Dit werd door Israël toegejuicht.

Guatemala en Paraguay volgden daarna in de voetsporen van de VS terwijl zei  Brazilië de mogelijkheid aan het bestuderen te zijn. Na slechts vier maanden besloot Paraguay de verhuizing terug te draaien.

Bron: AFP

Foto: Honduras’ President Juan Orlando Hernandez spreekt op de AIPAC Beleid Conferentie in Washington op 24 maart 2019. (Screen capture/AIPAC)

 

 

 

EN / NL/ עב