Na het ochtendgebed moedigden de organisatoren de deelnemers aan om een menselijke keten te vormen van de Westelijke Muur naar de Knesset.

Honderden Israëli’s van beide kanten van de politieke kloof verzamelden zich zondagochtend bij de Westelijke Muur in Jeruzalem voor een massale gebedsbijeenkomst, toen het parlement een veelbesproken wetsvoorstel indiende om het gebruik van de zogenaamde redelijkheidstandaard door het Hooggerechtshof te beperken.
De gebedsbijeenkomst op zondag werd bijgewoond door prominente religieuze zionistische rabbijnen, waaronder degenen die de hervormingsvoorstellen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu steunen, leiders van de anti-hervormingsbeweging en politici van de oppositie, met name het Knessetlid Benny Gantz van de Nationale Eenheidspartij.
“Er is een breuk in de natie en die moet worden aangepakt. Netanyahu moet de wetgeving stoppen,” zei Gantz tegen journalisten bij de Westelijke Muur, volgens het Israëlische Channel 12 nieuws.
Na het ochtendgebed, met onder meer een gebed voor de staat Israël en zijn leiders, moedigden de organisatoren de deelnemers aan om een menselijke keten te vormen, die zich uitstrekte van de heilige plaats tot aan de Knesset, waar wetgevers gaan stemmen over een wetsvoorstel dat het gerechtelijk toezicht op regeringsbesluiten aan banden legt.
De critici zeggen dat de redelijkheidnorm juridisch vaag is en door de rechtbank is gebruikt om inbreuk te maken op de autoriteit van de regering. Tegenstanders van Netanyahu’s hervormingsplannen zeggen echter dat de wetgeving het Israëlische systeem van checks and balances zal uithollen en zal leiden tot machtsmisbruik.
De coalitieregering wil de wet aannemen voordat de Knesset op 30 juli met reces gaat en de eindstemming zal naar verwachting maandag plaatsvinden.
Vorige week gaf de Commissie Grondwet, Recht en Rechtvaardigheid van de Knesset haar eerste goedkeuring aan het wetsvoorstel. Negen commissieleden stemden voor en zeven stemden tegen: De rechterlijke macht teruggestuurd naar de plenaire vergadering voor de tweede en derde lezing die nodig zijn om het wetsvoorstel wet te laten worden.
Op zaterdagavond vonden in het hele land voor de 29e achtereenvolgende week gelijktijdige protesten plaats tegen het initiatief van de regering om de rechterlijke macht te hervormen.
Verschillende straten in Jeruzalem werden geblokkeerd voor het verkeer nadat duizenden demonstranten waren neergestreken in de hoofdstad van Israël. Veel van de demonstranten marcheerden de 40 mijl vanaf Tel Aviv, en anderen sloten zich onderweg aan. De demonstranten sloegen tenten op in het Gan Sacher Park in de buurt van de Knesset, het Hooggerechtshof en andere overheidsinstellingen.
Ondertussen wordt verwacht dat op zondag aanhangers van Netanyahu’s voorstel om het Israëlische rechtssysteem te hervormen zich zullen verzamelen in Tel Aviv voor een andere “March of the Million” mega-rally. “Aan de vooravond van de afronding van de wetgevingsprocedure om de redelijkheidsclausule te annuleren, zal het hele nationale kamp naar Kaplan Street in Tel Aviv komen,” kondigden de organisatoren aan.
“Sta naast de hoofden van het nationale kamp en de Knessetleden van de coalitie en vertel hen: Het volk is met jullie! Maak de wetgeving af! Vierenzestig mandaten zijn geen tweederangsburgers,” vervolgde de flier, die ondertekend was door 29 zionistische NGO’s.
Het vorige grootschalige protest ter ondersteuning van de justitiële hervorming, dat op 27 april plaatsvond in de buurt van de Knesset in Jeruzalem, werd bijgewoond door ongeveer 600.000 mensen, zeiden de organisatoren, waarmee ze de beweringen van de oppositie dat Israëlische burgers verenigd zijn tegen het plan, in de kiem smoorden.

 

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
23-7-2023

Auteur:
JNS redactie

Beeld:
Reform opponents attend prayers at the Western Wall in Jerusalem, July 23, 2023. Photo by Chaim Goldberg/Flash90.

Website:
www.JNS.org

EN / NL/ עב