Honderdduizenden demonstreerden zaterdagavond door heel Israël tegen de gerechtelijke hervorming, volgens schattingen meer dan 300.000. Minister van Nationale Veiligheid, Ben Gvir, had politie opgedragen zero tolerance te tonen.

Door heel Israël vonden zaterdagavond demonstraties plaats tegen de gerechtelijke hervorming, die beperking van rechten en aantasting van democratische vrijheid inhoudt.

Na de opmerking van premier Netanyahu tijdens de kabinetsvergadering van vrijdag, waarin hij zei “geef mij een stok om de demonstranten te slaan” en “demonstranten zijn dezelfde als de anti-vaxxers, was de verwachting dat de opkomst groter zou zijn.

In Ir Yamin / Netanya, een Likud bolwerk, waar ruim 8.000 mensen demonstreerden, sprak voormalig minister van Justitie, Gidon Sa’ar, die o.a. zei: “dat premier Netanyahu “doodsbang” is “en hij heeft goede redenen. Hij begrijpt dat de mensen in opstand komen en instorten.” de muur van leugens die de vestingwerken van zijn heerschappij zijn.”

Eigen foto

Zoals gebruikelijk werd ook nu weer de demonstratie besloten met het zingen van het Hatikva, het volkslied, het lied van hoop

In Tel Aviv vond zoals gebruikelijk de grootste demonstratie plaats, met volgens schattingen ruim 160.000 mensen, de grootste ooit.

Daar stuurde voormalig premier Ehud Barak een bericht naar president Isaac Herzog: “Meneer de president, de tijd is gekomen om te zeggen, staat u aan de kant van de D9-bulldozer of aan de kant van de Onafhankelijkheidsverklaring?”

Hij vertelde de menigte dat de gerechtelijke revisie “de ergste crisis is sinds de oprichting van de staat. We zijn hier om de Onafhankelijkheidsverklaring te verdedigen tegen een poging om van Israël een dictatuur te maken. We zullen vechten en we zullen winnen.”

Voormalig politiechef Roni Alsheich zei tegen demonstranten in Tel Aviv: “Kijk eens naar deze geweldige menigte… Zien ze eruit als anti-vaxxers?” verwijzend naar de opmerkingen van Benjamin Netanyahu vrijdag dat degenen die demonstreren tegen de gerechtelijke revisie dezelfde mensen zijn die demonstreerden tegen coronavirusvaccins.

Alsheich voegde eraan toe: “De peilingen laten een enorme verschuiving zien in de publieke opinie in de richting van een krachtig verzet tegen de gerechtelijke revisie. Rechtse en religieuze mensen zoals ikzelf weigeren tot slaaf te worden gemaakt van de hersenspoeling en controleren de feiten. Vanavond verliet ik Giv’at Shmuel en ging door een indrukwekkende haag van vlaggen met de tekst ‘Religieus, zionisten, democraten’.”

Na afloop van de demonstratie in Tel Aviv braken ca. 2000 van hen door de politie blokkade heen en blokkeerden de Ayalon ringweg.

27 demonstranten werden gearresteerd, terwijl de politie startte ook een onderzoek starte naar een demonstrant die de woorden “Bibi is een verrader” op straat spoot.

In reactie op die gebeurtenissen zei minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir dat de gebeurtenissen “aantonen dat dit een protest van anarchisten is”, de demonstranten beschuldigde van een “illegale rampspoed” en zei dat hij verwachtte dat de politie “nultolerantie” zou tonen.

Ben Gvir riep oppositieleiders Yair Lapid en Benny Gantz op om “onmiddellijk de anarchistische rel en opruiing te veroordelen”.

Elyakim Rubinstein, de voormalige vice-president van het Israëlische Hooggerechtshof, sprak de menigte in Jeruzalem toe, die zich had verzameld voor de residentie van de president.

“Niemand kan de melodie die je hier maakt stoppen. Deze melodie van ons protest moet doorgaan. Ons protest is volledig gerechtvaardigd, aangezien we worden geconfronteerd met een regering die tegen haar eigen volk optreedt.” Hij voegde eraan toe: “De huidige rekeningen van de herziening van de rechterlijke macht door de regering zijn roofzuchtig, ze zijn afschuwelijk voor de economie, en we zijn hier om ze te weerstaan.”

Bij het Haifa-protest zei Gantz, de leider van de Nationale Eenheid-partij, dat Netanyahu “moet toeslaan tegen onze vijanden en niet tegen burgers”, een verwijzing naar controversiële opmerkingen die Netanyahu maakte tegen ministers van het kabinet over de noodzaak om “terug te slaan” tegen demonstranten.

In Beersheba zei Omri Sharon, de zoon van wijlen Likud-premier Ariel Sharon en een voormalig parlementslid zelf, dat er hervormingen nodig waren in het rechtssysteem, maar dat rechters geen politieke benoemingen mogen worden (door de opschudding zou de coalitie de volledige controle krijgen over de gerechtelijke benoemingen). Commissie).

In Herzliya werd een enorm exemplaar van de onafhankelijkheidsverklaring van Israël aan het gemeentehuis gehangen.

Foto via social media

Haifa zag een recordaantal demonstranten bij Horev Center, waar ongeveer 30.000 mensen bijeenkwamen. Benny Gantz, MK van de National Unity Party, sprak de menigte toe en zei dat “dit protest veel belangrijker is dan ieder van ons kan uitdrukken”. De voormalige minister van Defensie voegde eraan toe: “Ik heb tientallen jaren over u gewaakt, en de rechtbank heeft over mij gewaakt, en Netanyahu wil dit verpesten. Dat laten we niet gebeuren.”

In Beersheba zei Omri Sharon, de zoon van wijlen Likud-premier Ariel Sharon en een voormalig parlementslid zelf, dat er hervormingen nodig waren in het rechtssysteem, maar dat rechters geen politieke benoemingen mogen worden (door de opschudding zou de coalitie de volledige controle krijgen over de gerechtelijke benoemingen). Commissie).

“Hervormingen mogen niet in een razernij, agressief, stoomwalsend en zonder overweging worden doorgevoerd.”

Demonstraties vonden verder in tientallen steden en dorpen door heel Israël plaats.


Bronvermelding:
Datum:        26-022023
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Eigen beeld
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב