In deze weken van herdenken van de Holocaust, vond ik op de website van Kehila News enkele getuigenissen van overlevenden van de Holocaust, die Jeshua mochten leren kennen. Zulke verhalen raken altijd weer mijn hart.
Eén van hen– is Zvi Kalisher (geboren als Henryk Weichert). Na de Holocaust leerde hij zijn troost en zijn vreugde vinden in de Heere Jezus Christus, nadat hij zijn hele familie had verloren en extreme gruwel had overleefd in Polen.

Na de Tweede Wereldoorlog arriveerde hij volledig alleen op de wereld in het land dat toen bekend stond als het Britse mandaatgebied Palestina. Hij vocht mee in de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948/1949.
Na deze oorlog kwam hij tot geloof in Jeshua en wijdde zijn verdere leven aan de verspreiding van het Evangelie. Hij trouwde met Naomi en ze kregen drie zonen en een dochter en hij stierf in november 2014.

Toen de Duitsers in 1939 Polen binnenvielen, nam zijn moeder hem mee naar een weeshuis. Ze dacht dat hij met zijn blonde haar en blauwe ogen daar een grotere overlevingskans zou hebben. Hij vertelt zijn aangrijpende levensverhaal in de documentaire ‘Zvi: The Return’.
In het weeshuis leerde hij de Duitse taal en werd hij naar Berlijn gestuurd om deel uit te gaan maken van de Hitler-jeugd. Omdat hij te klein was, werd hij afgekeurd en teruggestuurd naar Polen, waar hij een wanhopige zoektocht naar zijn familie begon.
Omdat de Joden toen al waren opgesloten in het getto van Polen, ging Zvi daar op zoek. Via het riool kwam hij er binnen, maar hij vond er niemand van zijn familie. ‘Ik zag er straten met duizenden lichamen die stierven en skeletten die op straat liepen en om hulp riepen. Dus besloot ik samen met andere jongens ons leven op het spel te zetten en voedsel het kamp binnen te smokkelen. Degenen die niet van honger stierven, werden naar het beruchte concentratiekamp Treblinka gebracht, waar ze rechtstreeks in de gaskamers verdwenen.’ Verschrikkelijk.

Ontsnapt uit het getto
Toen het riool werd dichtgestopt, zat hij vast in het getto. Uiteindelijk lukte het hem om over de muur te ontsnappen. Hij landde tussen twee Duitse soldaten die op wacht stonden. ‘Ze waren te verbouwereerd om mij direct op te pakken. Ik rende weg, werd nog beschoten, maar ontkwam.’ Vele nachten bracht hij door in de bossen. Op een gegeven moment werd hij opgevangen door een Duitse boer. Ook daar moest hij weer vluchten, omdat de boer hem wilde doden, als straf voor de dood van zijn eigen zonen aan het Oostfront.

Na de oorlog zocht hij nog lange tijd naar zijn familie. Tevergeefs. Daarom besloot hij naar Palestina te gaan. Aan boord van een klein schip met 600 mensen vertrok hij uit Frankrijk. De reis duurde 14 dagen. Het schip dreigde te zinken toen ze de bergen van Karmel naderden. De Britten waren echter meedogenloos en brachten alle passagiers naar een interneringskamp op Cyprus. Vreselijk, nu zaten ze weer in een kamp, zeven maanden lang. Ondertussen trainden ze om te kunnen vechten voor de Israëlische onafhankelijkheid.
De tijd brak aan dat ze alsnog in Israel aankwamen. Toen kort daarna de Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak, werd de strijd zwaar. Wonder boven wonder overleefd Zvi de gevechten.

Het Nieuwe Testament
Toen de oorlog voorbij was, besefte hij dat hij als enige van zijn familie de Holocaust had overleefd. ‘Ik had zoveel doden gezien, bijna was ik zelf ook gedood en kon niet geloven dat er een God was. Maar steeds meer kwam ik tot het besef dat Iemand mij had beschermd. Op een dag, toen ik alleen op een bank in Jeruzalem zat, kwam er een dame uit Zwitserland naar mij toe en gaf mij een Bijbel, inclusief het Nieuwe Testament.
Ik begon serieus de Bijbel te lezen, en werd getroffen door Psalm 27:10 – “Want mijn vader en mijn moeder hebben mij verlaten, maar de HEERE zal mij aannemen”.’

Nog weer enige tijd later ontmoette hij een voorganger die hem uitnodigde voor een bijeenkomst in Jeruzalem, waar gelovigen baden in de Naam van Jeshua. Hij ging erheen, maar vroeg zich af hoe het mogelijk was dat een Jood die de Holocaust had doorstaan, in Jezus kon geloven. Toch bleef hij elke keer weer teruggaan naar deze samenkomsten, alsof hij er door een magneet werd heengetrokken.
‘Het kostte mij drie jaar om te begrijpen en te geloven dat de Heere Jezus Christus ook mijn Heiland was,’ vertelde hij. ‘Jeshua heeft mijn leven veranderd, absoluut veranderd. Er is een grote vreugde in mijn leven gekomen.’

Hij werd een krachtige getuige voor zijn Heere in de straten van Jeruzalem en in de hele wereld. Hij schreef er een boek over: ‘The Best of Zvi: 50 Years of Telling the Story on de Highways & Byways of Israel’.
‘Dit is onze plicht als gelovigen,’ merkte Kalisher op. ‘Wij mogen ons geloof niet voor onszelf houden.’ (Bron: Kehila News)


Bronvermelding:
Datum:        19-04-2021
Auteur:        Dirk van Genderen
Beeld:          Zvi Kalisher bracht in gesprekken met volksgenoten vaak Jesaja 53 ter sprake
Website:      https://dirkvangenderen.nl/


 

EN / NL/ עב