Ga verder dan appels en honing voor een zoet nieuwjaar.
Rosh Hashanah is het Joodse Nieuwjaar. Zoals de meeste Joodse feestdagen draait onze viering om familie en eten. De meeste mensen komen samen om het Joodse Nieuwjaar te vieren met een feestelijke maaltijd die traditioneel bestaat uit het dopen van een appel in honing om onze hoop op een zoet en vruchtbaar jaar uit te drukken.

Velen zullen een ronde challah gebruiken in plaats van de typische gevlochten challah die we de rest van het jaar maken om volledigheid te symboliseren. We willen dat ons jaar gezond, rond en zoet is. Bovendien herinnert het concept van een cirkel ons aan Gods oneindigheid en alomtegenwoordigheid, omdat het geen begin of einde heeft. In tegenstelling tot het seculiere Nieuwjaar, waarbij velen zich richten op voornemens, richten de Joden zich op zegeningen voor het komende jaar door symbolisch voedsel te gebruiken om de boodschap te benadrukken en verbinding te maken met onze geschiedenis.

 

Welke speciale gerechten worden er gegeten tijdens Rosj Hasjana?

Hoewel appels en honing de bekendste symbolische voedingsmiddelen zijn, is er eigenlijk een oude traditie om bepaalde voedingsmiddelen te eten samen met de bijbehorende zegening in een bepaalde volgorde, dit wordt de Rosh Hashanah Seder genoemd.

 

Seders zijn niet alleen voor Pesach. Op Rosh Hashanah bevat de seder tien voedingsmiddelen met symbolische boodschappen (simanim) van wat we het komende jaar willen ervaren. Elk voedsel/teken gaat gepaard met een zegening met “Yehi ratzon” (“Moge het uw wil zijn”), en elk voedsel is gekozen op basis van zijn unieke smaak, vorm of naam.

Je kunt een grote schaal maken van alle voedingsmiddelen in hun puurste vorm of je kunt een voorgerecht maken gevuld met kleine borden/voorgerechten die de symbolische voedingsmiddelen bevatten. Wat je ook besluit, het is een geweldige manier om het Joodse Nieuwjaar te beginnen door wat nieuwe voedingsmiddelen en smaken op te nemen om zoetheid, overvloed en welvaart te symboliseren op zowel fysieke als spirituele manieren.

De 10 symbolische voedingsmiddelen (Simanim) voor Rosh Hashanah
– Dadels – Een wens om te zegevieren over onze innerlijke vijanden
– Granaatappels – Een wens om te vieren dat we goed doen voor anderen
– Zwarte-oogbonen – Een wens voor succesvolle spirituele groei
– Prei – Een wens om een ​​betere manier van leven te omarmen
– Bieten – Een wens voor geluk
– Pompoen – Een wens om moeilijke tijden te vermijden
– Wortel – Een wens voor fysieke en spirituele overvloed
– Vis – Een met voor productiviteit
– Hoofd – Een wens voor leiderschap en positieve actie
– Appel en honing – Een wens om de zoete zegeningen in ons leven te waarderen

 

Wat is een traditioneel Rosh Hashanah-menu?
Het is traditioneel om appels en honing te serveren samen met een ronde zoete challah om de maaltijd te beginnen. Daarna heeft elk gezin zijn eigen beproefde favoriete recepten, maar gebraden kip, borststuk, lamsstoofpot, kugels en honingkoeken zijn behoorlijk populair. Hier is een selectie van recepten met de symbolische gerechten waaruit u kunt kiezen om uw Rosh Hashanah-menu te maken.

 

Apple and Honey Challah | Aish

Borscht | Aish

Gefilte Fish Recipe | Aish

Kijk voor meer heerlijke recepten en het hele artikel op: How To Celebrate Rosh Hashanah With Symbolic Foods | Aish

 

Datum: 19 september 2024

Auteur: Jewlish

Beeld: aish.com

Bron: How To Celebrate Rosh Hashanah With Symbolic Foods | Aish

 

EN / NL/ עב