Een nieuwe studie laat zien dat extreem antisemitisme wordt verspreid via het sociale mediaplatform TikTok, dat zeer populair is onder kinderen en jong-volwassenen.

Onderzoekers van de Universiteit van Haifa hebben ontdekt dat antisemieten, holocaustontkenners en andere extremisten de populariteit van TikTok onder jongere gebruikers uitbuiten om hatelijke boodschappen en opruiing te verspreiden.

“In tegenstelling tot alle andere sociale media zijn de gebruikers van TikTok bijna allemaal jonge kinderen, die naïef en lichtgeloviger zijn als het gaat om kwaadaardige inhoud”, aldus de studie.

“TikTok mag dan wel het nieuwste sociale mediaplatform zijn, het loopt sterk achter op zijn rivalen als het gaat om bescherming van hun gebruikers tegen storende en schadelijke inhoud”, concludeert het onderzoeksrapport dat is gepubliceerd in het academische tijdschrift Studies in Conflict & Terrorism. “TikTok had moeten leren van de ervaringen van de andere platforms en bovendien hun eigen gebruikersvoorwaarden moeten toepassen die geen opzettelijk provocerende of kwellende berichten toestaan. Berichten die bedoeld zijn om mensen lastig te vallen, te kwetsen, pijn te doen, te schrikken, te verontrusten, in verlegenheid te brengen of van streek te maken of bedreigingen van fysiek geweld op te nemen, maken daar onderdeel van uit.”

TikTok schendt eigen gedragsregels

Het gedeelde rapport wordt gesteund door andere rapporten van professor Gabriel Weimann die in de media verschenen zoals een hoofdartikel in Newsweek vorige maand, dat het gemak waarmee Tik Tok kan worden gebruikt om antisemitisme te promoten fel bekritiseerde.

“De verkenningspagina van TikTok bevat antisemitische inhoud, die in strijd is met de eigen gemeenschapsnormen van TikTok”, zei het Newsweek-stuk, eraan toevoegend dat slechts 20% van de gerapporteerde haatvideo’s wordt verwijderd en dat Tik Tok 80% van het haatdragende content online laat staan, maar nog steeds ‘beter was dan andere sociale media platforms’. Het volume aan inhoud op TikTok groeit echter sneller en de gevolgen zijn hetzelfde – zo niet erger – omdat veel gebruikers beïnvloedbare kinderen en tieners zijn.”

Eénenveertig procent van de TikTok-gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar, en hoewel in de gebruikersvoorwaarden staat dat accounts voor mensen jonger dan 13 jaar zijn verboden, zijn veel gebruikers die in video’s verschijnen duidelijk jonger. Dit creëert een kwetsbare omgeving die wordt misbruikt door extremistische groepen.

De in China ontwikkelde app heeft 800 miljoen actieve gebruikers die lip-gesynchroniseerde video’s van maximaal 60 seconden kunnen uploaden. De onderzoekers leggen uit dat TikTok ‘een schaduwkant heeft’, vooral met betrekking tot de populariteit van TikTok onder de jongere generatie.

Tussen februari en mei vonden de Israëlische onderzoekers 196 berichten van extreemrechtse extremisten, de meeste geassocieerd met antisemitisme en ontkenning van de Holocaust, waaronder 14 berichten van Hitler-toespraken; 11 Nazi “sieg heil” -video’s, 17 video’s die geweld aanmoedigen met nazi-symbolen en 26 accounts met de nummers “88” in hun gebruikersnaam, de numerieke code voor “Heil Hitler” die blanke rechts-extremisten veel gebruiken.

“Hoewel de meeste wetenschappelijke aandacht uitgaat naar sociale media content van toonaangevende platforms zoals Twitter, Facebook of Instagram, was totdat deze nieuwe studie uitkwam antisemitisme en andere vormen van extremisme op platforms zoals TikTok grotendeels onopgemerkt gebleven “, aldus Karen Berman, hoofd van de American Society of the University of Haifa.

“De inzichten en gegevens die in het rapport worden onthuld, zullen de inspanningen van sociale mediaplatforms, regelgevende instanties en het grote publiek informeren om haat en extremisme van het internet te verwijderen”, hoopt ze.

Onderzoeksteamleider Prof. Gabriel Weimann doceert communicatie aan de Universiteit van Haifa en is tevens senior onderzoeker bij het Institute for Counter Terrorism (ICT). Hij en Natalie Masri, een onderzoeksassistent en afgestudeerde student bij ICT, produceerden het rapport met de titel ‘Spreading Hate on TikTok’.

_________________________________________________
Bronvermelding
Auteur: Yakir Benzion
Datum: 22 juni 2020
website: www.unitedwithisrael.com
afbeelding: shutterstock
________________________________________________

 

 

 

 

EN / NL/ עב