Hamas: burger het ene moment, terrorist het andere.

In het programma Renze Op Zondag dat op 15 oktober j.l. werd uitgezonden, kwamen een aantal gasten aan bod waarvan enkelen hun visie vanuit hun expertise over Gaza, de bevolking, Israël, de IDF en het verwachte grondoffensief mochten geven.

Onder de gasten waren onder andere voormalig commandant Landstrijdkrachten (2011-2016) Mart de Kruif en Ingrid Rollema die werd voorgesteld als al 30 jaar in Gaza werkzaam zijnde onder de kinderen. Hoewel de voormalig commandant met zijn militaire ervaringen in Afghanistan en de Taliban rake dingen wist te zeggen, werd er meer ruimte gegeven aan mevrouw Rollema en haar pleidooi voor de kinderen van Gaza. Niet omdat Hamas al vanaf 2007 alle kinderen dwingt een diepgewortelde haat voor Israël te ontwikkelen, wat naar onze Westerse maatstaven neerkomt op kindermishandeling, maar omdat Israël wederom weggezet mocht worden als de agressor, die nietsontziend burgerdoelen raakt waarbij ook kinderen omkomen.

De commandant wist nuances aan te brengen door uit te leggen dat Hamas het internationaal oorlogsrecht met beide voeten heeft vertrapt, hoe een lucht- en grondoffensief eruit ziet, wat Israël te wachten staat en de onderhandelingen die achter de schermen plaatsvinden. Ondanks dat worden de burgers in Gaza steevast als onschuldige bijvangst afgeschilderd. Maar hoe onschuldig zijn die eigenlijk? Zoals de commandant terecht zei: burger het ene moment, terrorist het andere. Oordeelt u zelf maar.

 

EN / NL/ עב