Afgelopen maandag sprak ik met Jane Throughton uit Nieuw Zeeland. Zij is verantwoordelijk voor de internationale dag: Blessing Israel. Zij vertelde dat deze speciale dag steeds verder uitbreidt over de hele wereld en een grote zegen is. In ons gesprek vroeg ik ook hoe de situatie was m.b.t. het Corona virus Covid-19 in Nieuw -Zeeland.

Het blijkt nu dat de regering daar vlak na een verruiming van vrijheden ’s nachts een nieuwe wet heeft aangenomen. Niemand was daarop voorbereid en ineens was het gebeurd. Deze wet geldt 2 jaar en kan de kerken per direct bevelen dat er maximaal 10 personen samen mogen komen en de politie heeft de autoriteit om ongevraagd de kerken binnen te komen, te controleren en eventueel de diensten te doen beëindigen.

Het is op dit moment nog niet aan de orde, maar het laat wel zien dat we een hele nieuwe fase zijn ingegaan. Want dit kan ook zomaar in andere landen gebeuren en stel dat dit in Nederland zou gebeuren?

Jane vertelde me dat zij gelooft dat de tijd van de “oude paden” voorbij is en dat de gelovigen zich moeten voorbereiden op een nieuwe tijd: de gemeente zoals het oorspronkelijk hoorde te zijn, namelijk huisgemeentes.

Jack van der Tang

EN / NL/ עב