EEN OVERZICHT VAN DE DIVERSE, MULTICULTURELE WERELD VAN JOODS VOEDSEL. BEVAT 30 RECEPTEN.

Het verhaal van Joods eten is multicultureel en divers. Joden hebben in gemeenschappen over de hele wereld geleefd – en leven nog steeds – en hun lokale voedsel weerspiegelt de smaken en smaken van de plaatsen waar zij wonen. Sommige Joodse gemeenschappen zijn duizenden jaren oud en hebben culinaire tradities ontwikkeld die doordrenkt zijn van geschiedenis en betekenis. De Joodse wet speelt ook een rol, en er is een reden waarom gevilde vis geen graat heeft en cholent 24 uur nodig heeft om te koken, Marokkaanse donuts worden gemaakt met olie, en waarom je geen broodje ham kunt bestellen in een koosjere delicatessenwinkel?

Hieronder vindt u een geschiedenis van Joods voedsel, een overzicht van Joods voedsel uit verschillende gemeenschappen, Joodse vakantiefavorieten en een verzameling van 30 Joodse voedselrecepten om te koken en van te genieten.

In dit artikel:
 • De geschiedenis van Joods eten
 • Joods voedsel over de hele wereld
 • Asjkenazisch eten
 • Sefardische eten
 • Ethiopisch Joods eten
 • Jemenitisch Joods eten
 • Israëlisch eten
 • Joods vakantievoedsel
 • Pascha voedsel
 • Rosj Hasjana Voedsel
 • Traditioneel Chanoeka-voedsel
 • 30 Traditionele Joodse Voedselrecepten
 • Veelgestelde vragen over Joods eten
 • Zijn bagels Joods eten?
 • Kunnen Joden Halal voedsel eten?

Het verhaal van Joods eten is multicultureel en divers. Joden hebben in gemeenschappen over de hele wereld geleefd – en leven nog steeds – en hun lokale voedsel weerspiegelt de smaken en smaken van de plaatsen waar zij wonen. Sommige Joodse gemeenschappen zijn duizenden jaren oud en hebben culinaire tradities ontwikkeld die doordrenkt zijn van geschiedenis en betekenis. De Joodse wet speelt ook een rol, en er is een reden waarom gefilte vis geen graat heeft, cholent 24 uur nodig heeft om te koken, Marokkaanse donuts worden gemaakt met olie, en waarom je geen broodje ham kunt bestellen in een koosjere delicatessenwinkel.

Hieronder vindt u een geschiedenis van Joods voedsel, een overzicht van Joods voedsel uit verschillende gemeenschappen, Joodse vakantiefavorieten en een verzameling van 30 Joodse voedselrecepten om te koken en van te genieten.

De geschiedenis van Joods eten

De Joodse voedselgeschiedenis is – net als de joodse geschiedenis in het algemeen – ingewikkeld. Ongeveer 2000 jaar geleden was het epicentrum van het joodse leven, ondanks een al groeiende diasporagemeenschap, Judea, een gebied gelegen in het huidige moderne Israël, en zoals de namen ‘joods’ en ‘jood’ impliceren, het inheemse thuisland van zijn inwoners.

In de eerste eeuwen van de gewone tijdrekening, na tientallen jaren van Romeinse onderdrukking, Joodse opstanden, gruwelijke en bloedige oorlogen en de gedwongen ballingschap van de bevolking van Judea – als vluchtelingen, gevangenen die als slaven werden verkocht en anderen – trokken de Joodse ballingen naar reeds gevestigde diasporagemeenschappen, en in de loop van de tijd hebben er nog vele andere gemeenschappen gesticht.

Naarmate de Joodse diaspora groeide, evolueerde ook het Joodse voedsel. Nieuwe niet-Joodse buren, nieuwe lokale ingrediënten en verschillende culturele veronderstellingen beïnvloedden de nieuwe joodse aankomsten; en naarmate de jaren verstreken, bedachten zij nieuwe Joodse basisproducten. Maar het waren twee factoren die centraal stonden in de joodse identiteit die ervoor zorgden dat dit nieuwe joodse voedsel ‘joods’ bleef: de koosjere wetten en andere wetten die verband hielden met het vieren van de sabbat en feestdagen.

‘Koosjer’ is een Hebreeuws woord dat ‘goed’ of ‘passend’ betekent, hoewel de meeste mensen het gebruiken met betrekking tot voedsel. In de joodse praktijk zijn de koosjere voedselwetten overvloedig en complex – zozeer zelfs dat ze het onderwerp zijn dat een jonge geleerde moet beheersen om tot rabbijn te worden gewijd – en ze vallen in vier algemene categorieën: 1) de soorten dieren die mogen worden gegeten (kip, ja; biggen, nee), 2) de manier waarop een dier wordt geslacht, 3) verboden mengsels (zoals melk en vlees), en 4) specifieke landbouwvereisten die doorgaans alleen van toepassing zijn in Israël.

Joodse wetten met betrekking tot het vieren van de sabbat en feestdagen leidden tot opmerkelijke Joodse delicatessen, maar ook tot gefilte fish, wat het resultaat is van een bijbels gebod genaamd boorder, dat het selecteren of kiezen verbiedt, of, in het geval van vis, het uitkiezen van botten (gefilte fish is gemalen en zonder bot); cholent (Ashkenazi) en hamim (Sefardi), dit zijn langzaam gekookte stoofschotels die zijn ontwikkeld als tijdelijke oplossing om op de sabbatdag een warme maaltijd te eten, ondanks een bijbels verbod op koken; en challah, die weliswaar niet noodzakelijkerwijs verband houdt met de sabbat (het ontleent zijn naam aan een bijbelse tiende) maar het favoriete sabbat- en feestbrood is geworden.

Asjkenazisch eten

Asjkenazische joden zijn de afstammelingen van joodse mensen die zich ongeveer 1100 jaar geleden in en rond het Rijnlanddal, in het huidige Duitsland en Frankrijk, vestigden. Ze waren vaak onderweg en hebben door de eeuwen heen gemeenschappen in heel Europa gevestigd, met grote bevolkingsgroepen in plaatsen als Polen, Litouwen, Oekraïne en Rusland.

Asjkenazische joden waren vaak erg arm en vervaardigden wonderen uit de schamele beschikbare opties. Klassieke Asjkenazische gerechten zijn onder meer gevulde kool, kreplach, gefilte fish en cholent. Kijk hier voor links naar recepten en voor meer informatie. What is Ashkenazi Food? – Aish.com

Sefardische keuken

Mizrahi, of ‘Oosterse’ joden, zijn joden uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, en dat is meestal wat de meeste mensen bedoelen als ze over Sefardische joden spreken. Zij vertegenwoordigen de oudste diasporagemeenschappen, waarvan de wortels – in sommige gevallen – teruggaan tot bijbelse tijden.

De Sefardische keuken is divers en vertegenwoordigt de Joodse ervaring op zo uiteenlopende plaatsen als Marokko, Irak, India en Iran. Kijk hier voor meer Sefardische eetgeschiedenis en links naar verschillende recepten. What Is Sephardi Food? – Aish.com

Ethiopisch Joods eten

Ethiopische joden zijn joodse mensen die eeuwenlang in de regio van het Tana-meer in Noord-Ethiopië hebben gewoond. Ze worden gewoonlijk Beta Israel genoemd, wat ‘Huis van Israël’ betekent in Ge’ez – de klassieke Ethiopische taal die joden en christenen nog steeds als liturgische taal gebruiken – hoewel tegenwoordig de meeste Ethiopische joden Amhaars spreken. De oorsprong van de gemeenschap is onzeker, hoewel reizigers, geleerden en anderen hen vermelden in verslagen die teruggaan tot de 15e eeuw – en mogelijk zelfs al in de negende eeuw – terwijl de eigen mondelinge geschiedenis van de gemeenschap hen terugvoert tot bijbelse tijden.Injera – Aish.com

Jemenitisch Joods eten

Jemenitische joden vinden hun oorsprong in bijbelse tijden, hoewel een groot deel van de bevolking tussen 1949 en 1950 tijdens Operatie Magisch Tapijt naar Israël emigreerde. Ga hierheen voor meer informatie over overheerlijke Jemenitische gerechten zoals Malawach, Jachnun, Kubaneh, Hilbeh en Schug. The Humble Origins of Jewish Yemenite Food – Aish.com

Israëlisch eten

Ondanks de oprichting van de moderne Israëlische staat in 1948 en het verzamelen van Joodse ballingen uit de hele wereld, slaagde het Israëlische eten er nog steeds in zijn oostelijke mediterrane flair te behouden. Het bevat veel vers seizoensfruit en -groenten, volle granen, bonen, noten, zeevruchten en veel extra vergine olijfolie. Ga hierheen voor een overzicht van niet altijd gezonde Israëlische voedingsmiddelen. Celebrate Israel’s 76th with Our Favorite Israeli Food! – Aish.com

Joods vakantievoedsel

De Joodse feestdagen zijn vaak voedselgerichte vieringen en omvatten specifieke geboden en gebruiken die specifiek zijn voor die specifieke tijd (denk aan matzesop Pesach, belangrijke voortekenen op Rosj Hasjana en niets op Jom Kipoer).

Pascha voedsel

Het middelpunt van de Pesachviering ligt niet in de synagoge of ergens in het openbaar, het is thuis, samen met familie en vrienden rond de eettafel, en aan het eten. Voedsel speelt een centrale rol bij het vertellen van het Pesachverhaal: of het nu de matzah is die het Joodse volk haastig bakte op weg uit Egypte; de bittere kruiden die worden gegeten om het lijden van slavernij te herdenken; het geroosterde bot dat als vervanging dient voor het Paschalam, en symbolisch is voor de tijd dat God voorbijging aan de Joodse huizen terwijl Hij de Egyptische eerstgeborene sloeg; en de vier bekers wijn die parallel lopen met de vier uitingen van vrijheid die in de Thora worden genoemd, terwijl ze het verhaal van de uittocht vertellen.

Kijk hier voor een paar unieke Pesach-recepten. Passover Tastes for Every Palate – Aish.com

Shavu’ot voedsel

Met Shavu’ot wordren traditioneel melkproducten gegeten. blinzes gevuld met kwark en cheesecake. Huizen worden versiert met bloemen en men herdenkt de gebeurtenis van de gift van de Thora op de berg Sinaï. Het verhaal van Ruth en Boaz wordt gelezen.

Rosj Hasjana Voedsel

Rosj Hasjana is de eerste dag van het Joodse Nieuwjaar. Om het jaar goed te beginnen, proberen veel mensen zoet voedsel te eten, wat een indicatie is van hun verlangen naar een zoet nieuwjaar. Kijk hier voor een aantal zoete Rosj Hasjana-recepten. Sweet Rosh Hashanah Dishes – Aish.com

Traditioneel Chanoeka-voedsel

Chanoeka herdenkt niet alleen een specifieke militaire overwinning of viert niet alleen een ongewoon wonder, het is een achtdaagse oefening in Joodse overleving. Door de geschiedenis heen heeft het Joodse volk elke natie overleefd die heeft geprobeerd hen te vernietigen, en zij zijn ook trouw gebleven aan hun Joods oorsprong. Dat is bijzonder.

Chanoeka is een achtdaags feest. In het joodse mystieke denken vertegenwoordigt ‘zeven’ de reguliere, fysieke wereld: zeven dagen van de schepping, zeven dagen van de week, zeven kleuren in een regenboog, enzovoort. Maar ‘acht’ vertegenwoordigt een niveau dat verder gaat dan het fysieke, en is een stap in het mystieke. Vergelijkbaar met wat het getal acht vertegenwoordigt, overstijgt het joodse voortbestaan de grenzen van de fysieke wereld en vervalt het in het wonderbaarlijke.

Chanoeka is ook de viering van een wonder waarbij olie betrokken was. Het is onnodig om te zeggen dat veel Joden gewend zijn aan het eten van olieachtig voedsel op Chanoeka. Hier zijn acht recepten voor Chanoeka.8 Hanukkah Foods For 8 Hanukkah Nights – Aish.com

 

30 Traditionele Joodse Voedselrecepten
 1. Deli roll: bestaat uit laagjes vleeswaren verpakt in schilferig, hartig bladerdeeg en gegarneerd met mosterd.
 2. Harissa is een Tunesische Shabbat-stoofpot die begon als een Arabisch nachtgerecht van tarwe en vlees.
 3. Lahmajoun is een gerecht uit het Midden-Oosten en Armeens, bestaande uit een dun platbrood met daarop een smaakvol gehaktmengsel. Serveer het met tahini en een frisse salade ernaast.
 4. Klassieke Latkes
 5. Krembo: een kruimelige koekjesbodem, een zachte, hemelse meringuevulling en een knapperige chocoladebuitenkant.
 6. Kibbeh: gehaktkroketten
 7. Challah
 8. Potato Kugel, ’s werelds meest Asjkenazische voedsel
 9. Laffa: brood uit het Midden-Oosten dat lijkt op een rekbare pitabroodje zonder zak
 10. Lachuch, wat ‘hotcake’ betekent in het Jemenitische Arabisch, is een smaakvol pannenkoekachtig brood
 11. Chocolade Babka: lagen zacht, boterachtig deeg gewerveld met een royale portie decadente chocoladevulling
 12. Arayes: hartige pitabroodjes gevuld met gekruid vlees
 13. Chocolade Rugelach
 14. Shakshuka: eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus.
 15. Moufleta: Marokkaans platbrood
 16. Sambusak: met kaas gevuld Syrisch gebakje
 17. Kubaneh: Jemenitisch brood voor de nacht
 18. Hamantaschen
 19. Kreplach zijn geweldige, met vlees gevulde dumplings die worden gegeten tijdens de ‘verborgen’ feestdagen van Poeriem, de laatste dag van Soekot en de dag vóór Jom Kipoer
 20. Khoyagusht: frittata-achtig eiergerecht met kip
 21. Klassieke gehakte lever
 22. Sfenj is een Marokkaanse Chanoeka-donut
 23. Jachnun: nachtgebak met pikante tomatensaus
 24. Injera: Ethiopisch platbrood
 25. Jerusalem Kugel: zwarte peper, spaghetti en een augurk
 26. Kosjere dill: met augurken
 27. Kasha Varnishkes: gebakken uien, boekweitgrutten (kasha) en vlinderdaspasta
 28. Amandelmandelbrood: denk aan Joodse biscotti
 29. Kaasblintzes
 30. Knish: een extra grote, met aardappelen (of wat dan ook) gevulde dumpling

 

Veelgestelde vragen over Joods eten

Zijn bagels Joods eten?

Hoewel een Jood de bagel waarschijnlijk niet heeft uitgevonden, sprongen Joden al vroeg in de bagelgeschiedenis op de kar, en Asjkenazische Joden brachten hun bagel-wijsheid met zich mee toen ze eind 19e en begin 20e eeuw naar de Verenigde Staten emigreerden. Bagels worden sindsdien geassocieerd met de Joods-Amerikaanse identiteit en cultuur. Lees hier de fascinerende geschiedenis van joden en bagels. Are Bagels Jewish? The Bagel’s Origins in Jewish History | Aish

Kunnen Joden Halal voedsel eten?

Halalvlees wordt ritueel geslacht volgens de gebruiken van moslims. Het is niet koosjer, aangezien de koosjere wetten aanvullende regels omvatten, zoals het verwijderen van bloed, het verwijderen van bepaalde aderen en vetten en andere vereisten. Een Jood mag geen Halal-vlees eten – of ander Halal-voedsel om soortgelijke redenen – en moslims vertrouwen over het algemeen ook niet op koosjere wetten of toezicht.’


Datum:  4 juni 2024

Beeld: Aish.com

Auteur: Aish.com

Bron: What Is Jewish Cuisine? – Aish.com

EN / NL/ עב