De doorbraak voor het door Egypte bemiddelde staakt-het-vuren tussen Israël en Gaza van zaterdagavond was het resultaat van een gesprek tussen de topleider van de Palestijnse Islamitische Jihad en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

De Tazpit Press Service heeft vernomen dat de secretaris-generaal van de Islamitische Jihad, Ziyad al-Nakhalah, vrijdag aan de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, een grimmig beeld van de situatie ter plaatse heeft gegeven.

Tegen die tijd had Israël vijf leiders van de organisatie gedood, waardoor de commandostructuur van de terreurgroep volledig werd verbroken.

Het commando werd overgedragen aan leiders van de Islamitische Jihad in Syrië en Libanon.

“Tijdens het gesprek werd tussen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en de leider van de Jihad overeengekomen dat deze laatste de beslissing zou nemen om over te gaan tot escalatie of een overeenkomst met de Egyptische bemiddelaar, afhankelijk van de situatie van de troepen op het terrein,” vertelden Palestijnse bronnen aan TPS.

De Islamitische Jihad begreep dat Hamas een definitieve beslissing had genomen om zich niet bij het conflict aan te sluiten. “Gedurende 24 uur, vanaf het moment van de Israëlische openingsslag, heeft Hamas de situatie onderzocht totdat de beslissing werd genomen om zich niet bij het conflict aan te sluiten,” vertelde een functionaris uit de Gazastrook aan TPS.

In de afgelopen twee conflicten tussen Israël en de Islamitische Jihad bleef Hamas aan de zijlijn staan.

“Nakhalah, die besefte dat Hamas hem voor de derde keer verraadde, hoopte vrijdag nog op hulp van Hezbollah uit het noorden, maar ook dat zat er niet in. De definitieve beslissing om met Egypte een overeenkomst te sluiten drukte op zijn maag,” verklaarde een Arabische bron aan TPS, waarmee de hoop werd opgegeven dat de Islamitische Jihad op het laatste moment steun zou kunnen krijgen van de Jeruzalem-as van Iraanse handlangers in Syrië en Libanon.

De vrijheid van handelen die Iran aan Nakhalah gaf om naar een staakt-het-vuren toe te werken is niet verrassend. Een IDF-functionaris vertelde TPS dat Iran weliswaar de Islamitische Jihad heeft gefinancierd en geholpen bij het opbouwen van macht, maar dat Teheran niet noodzakelijkerwijs aan de touwtjes trekt bij de besluitvorming van de Gaza terreurgroep.

De Islamitische Jihad kwam ook onder extreem zware druk te staan van Hamas, Egypte en Qatar, die haar dwong om haar twee meest elementaire voorwaarden voor een staakt-het-vuren in te leveren: de beëindiging van Israëls gerichte maatregelen tegen haar leiders en de teruggave van het lichaam van Khader Adnan, die in de gevangenis stierf tijdens een hongerstaking. Israëlische bronnen vertellen TPS dat dergelijke toezeggingen niet zijn gedaan.

De Israëlische aanvallen op de leiders van de Islamitische Jihad kwamen tegen de achtergrond van een raketbeschieting door de terreurgroep na de dood van Adnan op 2 mei. De terreurgroep had tijdens Adnan’s hongerstaking gedreigd dat zij Israël verantwoordelijk zou stellen voor de dood van hun man.

Israëlische bronnen voegden eraan toe dat geen andere tegemoetkomingen werden aangeboden. Arabische berichten suggereerden dat Israël bereid was de route van de Jeruzalemdag-vlaggenmars, die donderdag plaatsvindt, te wijzigen.

De vlaggenmars is een jaarlijks hoogtepunt van de festiviteiten rond de Dag van Jeruzalem, waarbij de verjaardag van de hereniging van de Israëlische hoofdstad tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 wordt gevierd. Duizenden Israëlische jongeren met Israëlische vlaggen marcheren door de Oude Stad van Jeruzalem.

De Palestijnen beschuldigen Israël er regelmatig van de mars te gebruiken om de stad te “judaïseren”.

Israël heeft Hamas de afgelopen dagen naar verluidt gewaarschuwd dat het elke raketbeschieting tijdens Jeruzalemdag krachtig zal vergelden.

Vóór Jeruzalemdag in 2021 stemde premier Benjamin Netanyahu ermee in om de route te wijzigen, zodat de demonstranten niet door de moslimwijk van de Oude Stad zouden lopen, maar Hamas vuurde raketten af, wat leidde tot een 11-daagse militaire operatie in Gaza.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
14-05-2023

Auteur:
Jeruzalem, 14 mei 2023 (TPS)

Website:
newsrael.com

_______________________________________________________________________

 

EN / NL/ עב