Vrijdagavond. Shabbat. Batsheva en haar gezin hadden net gegeten. De telefoon ging. Haar wereld stortte in. Het was de zus van Batsheva. Hun ouders, Dina en Eli Horowitz waren gedood. Vermoord tijdens de feestelijke shabbatmaaltijd.

“Het waren bijzondere mensen. Op vrijdagavond schoven normaliter gasten bij hun aan tafel. Hun huis was warm en gastvrij. Het gebeurde terwijl de kinderen allemaal buiten waren. Onze ouders en hun gasten genoten van een gezellige maaltijd in elkaars gezelschap. ”

De vrede werd plots ruw verstoord. Twee terroristen braken door het hek. Gekleed als orthodoxe joden, stormden ze het huis van de familie binnen en schoten op korte afstand op iedereen om zich heen.

Dina en Eli waren een opmerkelijk stel. Beiden waren als tieners naar Israël verhuisd en vonden afzonderlijk hun joodse identiteit. Ze ontmoetten elkaar, trouwden en verhuisden naar Kiryat Arba, waar ze een rustig leven leidden en hun gezin stichtten.

Batsheva verteld: “Na de aanslag brak een heel moeilijke tijd aan. Als oudste van de kinderen voelde ik het als mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen met het verlies om kon gaan. Maar ik had ook mijn eigen kinderen om me zorgen over te maken en ik was zwanger. Ik had altijd erg op mijn eigen ouders gebouwd, zowel emotioneel als praktisch. Nu was dat voor altijd verdwenen.”

2003 was een heel moeilijk jaar voor Israël. In dat jaar werden 213 Israëli’s vermoord als gevolg van terreuraanslagen. Het politieke klimaat in Israël was tot een dieptepunt gekomen. Batsheva was een van de velen die rouwden om geliefden.

“Onze familie en vrienden waren gewoon geweldig. We werden ongelooflijk ondersteund door de gemeenschap. Maar er was geen sprake van een wereldwijde uitstorting van liefde.’

Vijftien jaar later ontving Batsheva opnieuw een telefoontje. Weer was het haar zus. Wederom met een tragisch bericht. Een 19-jarige Israëlische vrouw, Ori Ansbacher, was vermoord tijdens een wandeling in het bos van Jeruzalem.

“Ik kende haar niet persoonlijk,” herinnert Batsheva zich. “Maar ik werd plotseling teruggeworpen naar die vrijdagavond jaren geleden.”

Een diepe oude wond werd weer open gehaald. “De gevoelens die ik eerder had gevoeld, kwamen weer terug. Ik werd overspoeld door het gevoel van verlies. Ori was een jonge, mooie en stralende vrouw. Ze werd gedood in haar jeugd toen alle deuren voor een goed leven voor haar openstonden.”

Te midden van het lijden besloot Batsheva iets te doen. Licht werpen over een periode van immense duisternis. Om een symbool van solidariteit, kracht en hoop te geven aan het gezin van Ori. Het project ‘Embroidering Light’ was geboren.

Zij borduurde Ori’s gezicht en plaatste een simpel Facebook-bericht waarin vrouwen werden aangemoedigd om een vierkant te borduren ter herinnering aan Ori.

Batsheva dacht dat ze er misschien honderd zou krijgen, maar ze onderschatte het; vrouwen uit de hele wereld reageerden. Allemaal bereid om mee te doen aan haar zoektocht om de somberheid op te heffen en de toekomst te verlichten. Tot haar eigen verbazing ontving ze meer dan 5.000 stukjes borduurwerk die één voor één door haar aan elkaar werden genaaid. Zo werden de levens van duizenden met elkaar verstrengeld.

Wie zal een deugdelijke vrouw vinden? Haar waarde gaat die van robijnen ver te boven. Op haar vertrouwt het hart van haar echtgenoot, […] Zij zoekt wol en vlas en werkt volgens de wens van haar handen.[…] Zij steekt haar handen uit naar het spinnenwiel. (Spreuken 31)

Enerzijds werden deze stukjes stof geboren uit een verlangen om universele solidariteit en publieke steun voor een rouwende familie te tonen. Aan de andere kant is elk vierkant uniek en persoonlijk. Het ene vierkant werd geborduurd op een stuk materiaal dat het dodenkamp Bergen-Belsen heeft overleefd, een andere werd geborduurd op een stuk van het legeruniform, gedragen door een broer gedood tijdens actieve militaire dienst. Bijbelverzen, afbeeldingen van Ori, gebeden, gevoelens …

Het tapijt vertelt duizenden verhalen voor altijd verstrengeld met borduurgaren. Zo werd het een ultieme artistieke tentoonstelling van nationale solidariteit. Naast het tapijt werd van 150 stukken ook een choepa gemaakt. De choepa wordt nu maanden van tevoren geboekt; het wordt elke dag gebruikt. Het is verbazingwekkend dat twee mensen aan het begin van hun huwelijksleven samen de herinnering aan een jonge vrouw, die op brute wijze werd vermoord voordat ze de kans kreeg om echt aan de hare te beginnen, in herinnering willen houden.

Terreur verminkt het heden en dreigt de hoop te vernietigen. Door dit project reageert de Joodse wereld met vertrouwen in het versterken van de toekomst. Het tapijt getuigt van de pijn die wordt gedeeld na de moord op Ori. Het vertegenwoordigt de krachtige eenheid van de vrouwen die in de nasleep bij elkaar kwamen. De pijn van één persoon werd die van een hele natie.

Het tapijt is 22 meter lang en 3 meter hoog. Alle afzonderlijke stukken stof komen uit verschillende plaatsen van de wereld die het spectrum van de Joodse wereld weerspiegelen, dat door ons diepgeworteld erfgoed wordt verbonden. Het voegt verschillende verhalen samen om een enkel verhaal van kracht en solidariteit te vertellen.

Elke bekwame vrouw legde haar hand op het draaien […] iedereen die een drang voelde om iets te geven […] bracht een donatie voor God. (Exodus 35: 25-29)

Dankzij het wandtapijt in de Oude Stad van Jeruzalem kunnen miljoenen mensen troost, kracht en inspiratie opdoen terwijl ze naar de Westelijke Muur lopen. Batsheva heeft ervoor gezorgd dat het tapijt als een tentoonstelling in de Joodse wijk in de Oude Stad wordt opgehangen. Een plek waar mensen van over de hele wereld samenkomen om te bidden en na te denken.

Het herinneringstapijt is draagbaar en kan worden verplaatst naar andere populaire locaties in Israël en over de hele wereld.

Tot nu toe is het project volledig op vrijwillige basis uitgevoerd, maar het brengt hoge kosten met zich mee. Er zijn nog steeds fondsen nodig.

Mensen over de hele wereld zijn verenigd om dit unieke en betekenisvolle kunstwerk te maken. Laten we ons opnieuw verenigen om het toegankelijk te maken voor mensen die behoefte hebben aan inspiratie. Help Batsheva om meer licht te laten schijnen in een soms zeer donkere wereld.

Bekijk deze korte clip van Batsheva en haar mooie initiatief.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:        11-09-2019
Auteur:        Jenny Mays
Website:      https://theheartofisrael.org/

– – – – –

 

 

EN / NL/ עב