Twee pro-Israëlische senatoren in Italië hebben het Jerusalem Prayer Breakfast naar Rome uitgenodigd voor een historische gebedsbijeenkomst op de vloer van de Senaat van het land – en de organisator van het evenement hoopt dat dit ertoe zal leiden dat Italië de gelederen van de Europese Unie zal breken en Jeruzalem zal erkennen als de hoofdstad van Israël. Het evenement zal worden bijgewoond door 120 christenen, joden en hoogwaardigheidsbekleders uit heel Europa, Israël en de Verenigde Staten. 

Het Jerusalem Prayer Breakfast (JPB) is een bijeenkomst die christenen en joden oproept om voor Israël te bidden. Het evenement heeft plaatsgevonden in Jeruzalem, maar ook in verschillende andere steden over de hele wereld waar de gastkerken of politici een conferentie organiseren met aanbidding, gebed en natuurlijk ontbijt.

Albert Veksler, directeur van de JPB samen met voormalig Knesset-lid Robert Ilatov, vertelde ALL ISRAEL NEWS dat plaatsvervangend Giorgia Meloni, de voorzitter van de Fratella d’Italia-partij, voormalig voorzitter van het EU-parlementslid Antonio Tajani, Israëlische ambassadeur Dror Eydar, plaatsvervangend Burgemeester Paolo Formentini zal onder meer aanwezig zijn.

Veksler is bijzonder enthousiast over het evenement van volgende week vanwege de historische boventoon tussen Rome en Jeruzalem en vanwege het potentieel om de toekomst te veranderen.

“We hebben altijd een gastheer die ons uitnodigt voor het parlement of congres van het gastland”, zei hij. “Dus wat dit heel uniek maakt, is dat we twee senatoren hebben die ons hebben uitgenodigd. Ik denk dat het uniek is in die zin dat je in Europa niet veel politici zou vinden die zouden zeggen dat ze Jeruzalem als hoofdstad zouden willen of willen erkennen of hun ambassade naar Jeruzalem zouden verhuizen.”

Het is een gecompliceerde geschiedenis, voegde hij eraan toe, “maar het zijn twee katholieke senatoren die Jeruzalem willen erkennen en het proces willen starten om de ambassade te verhuizen.”

Senatoren Matteo Salvini en Simone Pillon zijn volgende week de Italiaanse gastheren van de JPB.

Salvini, die Israël heeft bezocht en minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier was onder Silvio Berlusconi, heeft eerder zijn steun uitgesproken voor het verplaatsen van de Italiaanse ambassade naar Jeruzalem.

Tijdens het 11-daagse conflict tussen Israël en Gaza in mei bracht Pillon de Israëlische vlag naar de Senaat om zijn steun te betuigen.

“Je kunt je de vijandigheid in die tijd voorstellen en toch had hij het lef om dat te doen,” merkte Veksler op.

“Dit evenement zal daar zeker een impuls voor geven en we zullen zien wat er zal gebeuren. We kennen het verzet van de EU – zij zijn ertegen en Italië steunt heel erg het buitenlands beleid van de EU. Maar tegelijkertijd als de beweging daar begint en je hebt de mensen die geïnteresseerd zijn, wie weet wat er zal zijn?”

De visie van JPB werd onderschreven door de voormalige Israëlische president Reuven Rivlin. Het eerste evenement vond plaats in 2017 en verwelkomde 570 afgevaardigden uit 58 landen. Andere JPB-evenementen hebben plaatsgevonden in Londen, Accra, Orlando, Singapore, San Antonio, Kampala, Basel, Den Haag, Helsinki, Canberra en Bloemfontein, Zuid-Afrika. 

Na toespraken en gebed in de Senaat van de Republiek, begint de conferentie op 13-14 oktober in het Parco Dei Principi hotel, waar Veksler een zaal moet huren die vier keer zo groot is als het aantal deelnemers om binnen de Italiaanse coronavirusvoorschriften te blijven. .

De timing van het evenement is belangrijk omdat het plaatsvindt in de week dat Joden uit het getto in Rome werden opgepakt om tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 naar vernietigingskampen te worden gebracht.

JPB-covoorzitters, voormalig congreslid Michele Bachmann en voormalig MK Robert Ilatov, de opperrabbijn van Italië, Riccardo Di Segni, ambassadeurs van Israël in Italië en het Vaticaan en oresident van de Italiaanse senaat, Maria Elisabetta Casellati, behoren tot de geplande sprekers .

Veksler is van mening dat de locaties van deze evenementen van cruciaal belang zijn om de steun van Israël op regeringsniveau te mobiliseren. Hij zei dat zes maanden vanaf de dag dat de oprichters van de JPB bijeenkwamen in Jeruzalem, op 6 december 2017, de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat de Verenigde Staten van Amerika hun ambassade naar Jeruzalem zouden verplaatsen. Sindsdien hebben drie andere landen dit voorbeeld gevolgd, waaronder Guatemala, Honduras en Kosovo.

Terwijl andere landen hebben toegezegd binnenkort hun ambassades te verplaatsen of diplomatieke kantoren in Jeruzalem hebben geopend ter voorbereiding, zal de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, naar verwachting op 15 oktober de verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem aankondigen.

Hoewel COVID het evenement van 2020 online dwong , kon de JPB dit voorjaar een kleinere conferentie in Jeruzalem organiseren en deze ook online streamen. Het evenement, dat uitgebreid aan bod kwam in ALLE ISRAL-NIEUWS, omvatte sprekers als Knesset-lid Matan Kahana, de gekozen president van Israël Isaac Herzog, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, en Juan Orlando Hernández, de president van Honduras, die aankondigde dat zijn land zou openen een ambassade ‘in de eeuwige hoofdstad van Israël, de stad Jeruzalem’. 

ALLE ISRAELL NIEUWS Oprichter en hoofdredacteur Joel Rosenberg was een andere keynote spreker.

“Elke keer dat het Jeruzalem-gebedsontbijt naar een stad komt, hebben we enkele opmerkelijke wonderen gezien en we verwachten een grote stap vooruit”, zei Veksler, eraan toevoegend dat hij in Italië ook hoopt doorbraken te zien in de verzoening tussen katholieken en joden en zelfs Katholieken en evangelicalen. 

Maar hij bidt vooral voor beweging in de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

“Dat staat bovenaan mijn lijstje”, zegt hij. “Ik denk dat dit een moment is dat dat in gang kan zetten.”

Iedereen kan zich inschrijven om de evenementen te bekijken. Er is een gratis concert onder leiding van Birgitta Veksler-Lundvall. Kijkers kunnen het volledige pakket kopen om het hele evenement te bekijken, inclusief de bijeenkomst in de Italiaanse Senaat. Ga naar de startpagina van JPB Rome om u voor beide pakketten te registreren .  


Bronvermelding:
Datum:        14-09-2021
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:          De zondebok, door William Holman Hunt, 1854 (Afbeelding: Wikimedia Commons)
Website:      https://news.kehila.org


 

EN / NL/ עב