Dinsdagnacht werd de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) leider Bahaa Abu al-Ata in Gaza gedood door een Israëlische bom. Een poging om ook PIJ-leider Akram al-Ajouri bij Damascus uit te schakelen is blijkbaar mislukt. Hiervoor moet een goede reden zijn geweest.

Baha Abu al-Ata was het hoofd van de Al Quds-brigades van de gewapende vleugel van de Palestijnse Jihad in Gaza, die wordt gesteund door Iran. Abu al-Ata zelf zou sterke banden hebben gehad met Teheran en werd beschouwd als een van de meest radicale terroristen in de Palestijnse Jihad, die in de Gazastrook al als radicaler wordt beschouwd dan Hamas die daar heerst.

Abu al-Atah zelf zou verantwoordelijk zijn geweest voor veel raketaanvallen op Israël in het afgelopen jaar. Volgens het Israëlische leger was de 42-jarige Abu al-Ata verantwoordelijk voor honderden terroristische aanslagen. Bovendien lijkt het erop dat Israël over informatie beschikt dat er tenminste één andere grote terroristische aanslag was gepland, die op korte termijn zou worden uitgevoerd.

Tot de terreuraanslagen tevens behoren sluipschutters en explosieve drones. Terwijl Abu al-Ata tot op zijn dood alleen nog de bevelen gaf, heeft hij vroeger zelf aanvallen uitgevoerd. Zo was hij in 2008 ook betrokken bij een dodelijke aanslag; terroristen waren Israël binnengedrongen en hadden twee Israëlische soldaten gedood.

Israël probeert Abu al-Ata al jaren te elimineren. In 2012 werd een poging gedaan om een huis aan te vallen waarin hij zou zijn geweest. Nu is het Israëlische leger in een actie geslaagd die werd goedgekeurd door premier en (tot vanochtend) minister van Defensie, Netanyahu.

Blijf in de buurt van schuilkelders
Nu luisteren ik en de rest van de inwoners van Tel Aviv naar luchtalarm sirenes, terwijl raketten neerkomen op Israëlische gemeenschappen, van de omgeving van de Gazastrook helemaal tot het noorden van onze kustmetropool.

Het Israëlische leger heeft de bewoners van dit hele gebied, inclusief heel Tel Aviv, instructies gegeven om binnen te blijven en in de buurt van de schuilkelders te blijven. Scholen, winkelcentra, kantoorgebouwen en andere openbare gelegenheden zijn vandaag gesloten, net als enkele snelwegen dichterbij de Gazastrook.

Veel Israëli’s ontvingen via WhatsApp berichten om niet naar hun werk te komen. Ze lazen: ‘Volgens de richtlijnen van het Home Front Command (Civiele verdediging) zal de [werkplek in kwestie] vandaag niet in bedrijf zijn. Blijf alstublieft in de buurt van een schuilkelder en luister naar verdere instructies van het Home Front Command.’

Intussen heeft de IDF de inzet van zijn troepen aan de grens van de Gazastrook versterkt en verklaard voorbereid te zijn op ‘verdere ontwikkelingen’.

Abu al-Ata, door Israëlische functionarissen bestempeld als een ’tikkende bom’, was verantwoordelijk voor meerdere aanvallen op het zuiden van Israël, hetgeen de vraag oproept ‘waarom nu’?

IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman zei, dat het doden van Abu al-Ata geen teken is van de terugkeer van het ‘moordbeleid’. Dat, in combinatie met de poging om een andere jihadistische leider in Syrië te vermoorden, zou erop kunnen wijzen dat er achter de schermen iets veel groters aan de hand is. Ook dat er iets in verband kan worden gebracht met de herhaalde waarschuwingen van premier Benjamin Netanyahu over een dreigende Iraanse aanval op Israël.

Israël houdt zich al jaren strikt aan een beleid van terughoudendheid als het gaat om terroristen uit de Gazastrook. De beslissing om zo’n groot risico te nemen door hoge PIJ-leiders aan te vallen zou niet lichtvaardig of zonder goede reden worden genomen.

Om het leven in Israël onder dergelijke omstandigheden tot stilstand te brengen bedreigt niet alleen het leven van zijn burgers, maar heeft ook een aanzienlijke negatieve economische impact. Nogmaals, dit suggereert dat Abu al-Ata en al-Ajouri slechts het topje van een kwaadaardige Iraanse ijsberg waren, waarvan Israël vond dat het niet langer kon wachten om er tegen op te treden.

Voor nu zeggen de Israëlische ambtenaren, dat deze recentste ‘ronde’ slechts wederom een beperkte confrontatie met Gaza is. We zullen snel weten of dit waar is of niet.

 

———

Bronvermelding

Auteur: Redactie Israel Today, Tsvi Sadan

Datum: 12 november 2019

Afbeelding: CNN

website: www.israeltoday.nl

———

 

 

EN / NL/ עב