Er zijn bepaalde veranderingen waarneembaar in het gedrag van Hezbollah in Libanon en de wijze waarop Israël militaire acties uitvoert tegen aan Hezbollah- en Iran gerelateerde doelen in Syrië.

Hezbollah zorgde vorige week vrijdag voor opschudding in Israël. De terreurorganisatie liet toen een onbemand vliegtuig (UAV) het Israëlische luchtruim binnenvliegen. De UAV vloog ongeveer 35 kilometer diep in het Israëlische luchtruim en maakte uiteindelijk rechtsomkeer boven het dorp Migdal, aan het Meer van Galilea. De UAV bereikte daarna veilig het zuiden van Libanon, ondanks drie pogingen om het toestel uit de lucht te halen.

Mislukte acties
Het Israëlische leger (IDF) gebruikte eerst zijn Iron Dome anti-rakettenschild om de UAV neer te schieten, maar de raket miste zijn doel. Daarna werd de hulp ingeroepen van de Israëlische luchtmacht (IAF), die een F-16 gevechtsvliegtuig de lucht instuurde om Hezbollah’s UAV neer te schieten. Ook deze poging mislukte, omdat de UAV volgens de IAF “te langzaam vloog”. Daarna werden Apache gevechtshelikopters ingezet om de UAV neer te schieten, maar ook deze poging mislukte. De Apaches vuurden weliswaar raketten af op de UAV, maar tot de stomme verbazing van het IDF Noordelijke Commando misten ook deze projectielen hun doel.

De UAV, met een spanwijdte van drie meter, vloog volgens het aan Hezbollah gelieerde nieuwsstation al-Akhbar veertig minuten in het Israëlische luchtruim en legde een afstand van zeventig kilometer af in Israël.

Hezbollah’s propaganda
Het incident werd door Hezbollah gezien als een bewijs dat Israël kwetsbaar is en dat werd door al-Akhbar breed uitgemeten. “Het falen van de vijand om de UAV neer te halen, onthulde een grote maas in zijn inspanningen, militair en technisch, om de hele regio te beveiligen”, schreef de redacteur van al-Akhbar.

De nederlaag hield daarmee niet op, aldus al-Akhbar. “Het verzet presteerde om Israël binnen te dringen en bewees het vermogen te hebben om meerdere systemen, fasen en lagen te passeren van de Israëlische luchtverdediging”.

Een hooggeplaatste Hezbollah functionaris bewees vervolgens dat de terreurorganisatie volledig op de hoogte is van de verschillende luchtverdedigingssystemen in Noord-Israël. Hij zei: “Onze UAV was in staat om hoogfrequente sensorsystemen met nauwkeurige ontvangers te penetreren. Het overwon detectie- en radarsystemen.”

“De UAV slaagde er ook in om het radarsysteem van de Iron Dome te omzeilen. Ook omzeilde het vliegtuig het nieuwste en meest geavanceerde van deze systemen, de ‘Sky Dew’. Dit is een enorme luchtballon met een geavanceerd radarsysteem die de vijand maanden geleden ten oosten van Nazareth installeerde om de laagvliegende UAV’s te onderscheppen”, aldus de Hezbollah woordvoerder.

Het meest belangrijke aspect van de operatie was volgens al-Akhbar dat Hezbollah erin was geslaagd om de veiligheidsparaplu, die het Israëlische leger in Noord-Israël moet beschermen, te doorbreken.

IDF-operaties
De IDF reageerde niet op de details van de Hezbollah-operatie. De top van het leger zal zichzelf echter ongetwijfeld achter de oren krabben over de mislukte pogingen om de UAV neer te halen.

Een dag voor dit incident slaagde de IDF er wel in om een UAV van Hezbollah uit de lucht te halen nadat het toestel in het luchtruim boven Israël verscheen. In een verklaring zei het leger afgelopen donderdag dat men de bewegingen van het vliegtuig gedurende de hele vlucht nauwkeurig had gevolgd. De UAV-activiteiten van Hezbollah, maar ook die van Iran, zijn een bron van zorg voor het Israëlische leger.

Hassan Nasrallah
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah besloot klaarblijkelijk de psychologische druk op Israël op te voeren. Dit nadat hij vorige week woensdag een toespraak hield waarin hij beweerde dat Hezbollah nu op grote schaal UAV’s maakt. Nasrallah nodigde iedereen die geïnteresseerd is in de aanschaf van een UAV om contact op te nemen met hem en een order te plaatsen.

Nasrallah beweerde tijdens zijn toespraak ook dat het einde van het “zionistische regime” nu in zicht is en dat de terreurgroep met hulp van Iran duizenden primitieve raketten heeft omgevormd tot precisiewapens. “We doen dit al jaren”, zei Nasrallah toen hij sprak over de vervaardiging van geleide raketten en de productie van UAV’s.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah beweerde dat het einde van het ‘zionistische regime’ in zicht is.
Twee maanden geleden maakte de Hezbollah-leider een zeldzame, geheime trip naar Iran. Daar sprak hij in Teheran met leden van het regime daar. De gesprekken gingen over een reactie op eventuele Israëlische aanvallen op het nucleaire wapenprogramma van Iran. Iran maakte Nasrallah duidelijk dat men van Hezbollah verwacht dat het een raketoorlog tegen Israël zal beginnen in het geval van een Israëlische militaire actie tegen Iran.

De Hezbollah-leider staat dus van alle kanten onder druk. Iran verwacht dat Hezbollah de Islamitische Republiek zal terug betalen over de “investeringen” in de organisatie gedurende de laatste decennia, in de vorm van actie tegen Israël. In Libanon zelf is de bevolking en het deel van het politieke establishment, dat tegen de invloed van Iran is, echter faliekant tegen een nieuwe oorlog met Israël.

Oorlog tussen de oorlogen
Israël blijft ondertussen doorgaan met haar militaire acties tegen Hezbollah en de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran in Syrië. Voor de tweede keer binnen een week werden er vanaf de Golan Hoogvlakte raketten afgeschoten op doelen in het grensgebied met Syrië. De acties maken deel uit van de zogenaamde ‘oorlog tussen de oorlogen’ (MABAM in het Hebreeuws).

De aanvallen op aan Hezbollah- en Iran gerelateerde doelen in Syrië worden de laatste tijd meer vanaf Israëlisch grondgebied uitgevoerd. Dit lijkt te maken te hebben met groeiend Russische oppositie tegen de Israëlische militaire acties in Syrië. De Russische luchtmacht nam recentelijk deel aan gezamenlijke patrouilles met Syrische gevechtsvliegtuigen langs de Israëlische grens. Dit werd door waarnemers in Israël gezien als een waarschuwing. Woordvoerders van het Kremlin en van het Russische leger hebben verder onlangs gewaarschuwd tegen verdere Israëlische militaire acties in Syrië.


Bronvermelding:
Datum:        24-02-2022
Auteur:        Jochanan Visser
Beeld:          Wikimedia Commons
Website:      www.christenenvoorisrael.nl/


 

EN / NL/ עב