De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is aangekomen in Beiroet voor ontmoetingen met leiders van Teheran’s terreur proxies.

Hezbollah zal zich houden aan het vierdaagse staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, maar alleen als het Israëlische leger afziet van aanvallen in de Gazastrook en Libanon, vertelde een bron binnen de door Iran gesteunde terreurgroep woensdag aan Al Jazeera.

Hezbollah was geen partij bij de onderhandelingen die leidden tot het staakt-het-vuren, dat naar verluidt donderdag om 10 uur van kracht wordt. De sjiitische terreurorganisatie zal reageren op “elke Israëlische escalatie” in Gaza of in Zuid-Libanon, voegde de bron eraan toe.

Het Libanese dagblad Nidaa Al-Watan meldde dat de beslissing van Hezbollah om de vijandelijkheden tijdelijk te staken tot stand kwam na besprekingen tussen Hamas, Hezbollah en de Libanese strijdkrachten, met het oog op het toestaan aan Libanese burgers in het grensgebied om hun gewassen te oogsten.

 

IDF-eenheden vielen woensdagochtend verschillende Hezbollah-structuren aan in Zuid-Libanon, als reactie op onophoudelijke vijandelijke antitankraket-, raket- en mortieraanvallen.

Luchtalarmsirenes werden geactiveerd in de Israëlische grensgemeenten Rosh HaNikra, Metula, Kibbutz Malkiya, Kibbutz Yiron, Moshav Netu’a en Arab al-Aramshe, aldus het leger. Er werden geen slachtoffers gemeld in Israël.

“Gevechtsvliegtuigen van de IDF vielen verschillende terroristische doelen aan die behoren tot de terroristische organisatie Hezbollah op Libanees grondgebied. Onder de doelen die werden aangevallen bevonden zich terroristische infrastructuren en een militaire locatie waar de terroristen van de organisatie opereerden,” zei de IDF. Naast de luchtaanvallen viel het artilleriekorps van de IDF terreurcommando’s aan in Zuid-Libanon.

 

Hezbollah beweerde op woensdagmiddag dat het zes aanvallen heeft uitgevoerd op Israëlische militaire buitenposten, waaronder twee aanvallen met Burkan-raketten, die elk een explosieve lading van meer dan 1.000 pond kunnen dragen.

 

Ook  landde op woensdag de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian in Beiroet voor ontmoetingen met leiders van de terreur proxies van zijn land. “Zonder twijfel hebben de afgelopen zes weken van heldhaftig verzet bewezen dat de tijd niet aan de kant van de kunstmatige Israëlische entiteit staat,” verklaarde de Iraanse topdiplomaat tijdens een persconferentie op de internationale luchthaven van Beiroet.

 

“We hoorden van de verzetsleiders in de regio dat hun vingers aan de trekker zullen blijven totdat de volledige rechten van het Palestijnse volk zijn vervuld en totdat de strijd in de regio een resultaat heeft bereikt,” voegde Amir-Abdollahian eraan toe.

 

 

Sinds 7 oktober zijn drie Israëlische burgers en zes IDF-soldaten gedood bij aanvallen aan de noordelijke grens. Er zijn nog veel meer gewonden.

Op dinsdag werden bij een Israëlische aanval in het Land van de Ceders vier Hamas-terroristen gedood, zo vertelden Libanese veiligheidsfunctionarissen aan Associated Press. Volgens de Koeweitse krant Al-Jareeda was een van de gedode terroristen Khalil Haraz, de plaatsvervangend commandant van Hamas in Libanon.


Bronvermelding

Datum:22-11-2023

auteurJNS redactie

afbeelding bovenaan artikel: An exchange of fire between the Israel Defense Forces and Hezbollah terrorists on the Lebanon border, Nov. 12, 2023. Photo by Ayal Margolin/Flash90.

website:www.JNS.org

EN / NL/ עב