De hevige regen, die gepaard gaat met hevige windstoten, heeft overstromingen veroorzaakt van straten van Tel Aviv, Bnei Brak, Ramat Hasharon en andere steden; in Ashkelon stortte een deel van de kustweg in. Maar er is ook goed nieuws, het waterpeil van het meer van Tiberias is in 24 uur met 2,5 cm gestegen.

Het winterse weer dat woensdag terugkeerde, gaat gepaard met zware regen en onweer in grote delen van Israël.

De regen hield donderdagochtend aan en veroorzaakte overstromingen in woonstraten in de centrale steden van Tel Aviv, Bnei Brak, Ramat Hasharon en Kfar Kanna in het noorden.

In Herzeliya liep de parkeergarage van de Seven Star shoppingmall onder water en moest de brandweer eraan te pas komen om de boel leeg te pompen.

In Hod Hasharon kwamen huizen, parkeerplaatsen en liften onder water te staan, ook hier is de brandweer aanwezig.

In de zuidelijke stad Ashkelon is een deel van een weg in het kustgebied van de stad ingestort.

Route 232 in de westelijke Negev was geblokkeerd voor verkeer als gevolg van overstromingen van de Kokhav Mikha’el Junction naar de Givati ​​Junction in beide richtingen. Politieagenten stuurden chauffeurs naar alternatieve routes.

Vooral in kustgebieden bestaat de vrees voor verdere overstromingen later op de dag.
Ynet-meteoroloog Danny Rup zei dat de regen tegen de avond zal afnemen.

Kibbutz Negba in het zuiden van het land zag ongeveer ongeveer 100 mm vallen sinds woensdagavond. In de stad Ashkelon, die elk jaar onder overstromingen lijdt, viel 70 mm en in Nitzan 61 mm.

Er werden sinds woensdagavond 2.097 blikseminslagen in het hele land gemeld, een cijfer dat 16 keer hoger ligt dan het maandelijkse gemiddelde, volgens het bliksemlaboratorium van het IEC.

Vrijdag en zaterdag zullen koude temperaturen en gedeeltelijk bewolkt weer laten zien met een kleine kans op lokale regen. Begin volgende week wordt geen regen verwacht.

Maar er is ook goed nieuws te melden, door de hevige regen is het meer van Tiberias in nog geen 244 uur met 2,5 cm gestegen.


Bronvermelding:
Datum:        26-11-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב