Het verhaal van Max is een les voor ons allen. Voor vandaag en morgen.
Ik schreef al eerder over Max, de hond die, afgelopen maand precies 80 jaar geleden, eenzaam achterbleef terwijl de familie Levie, zijn lieve baasjes, door de Duitse bezetter werd weggevoerd en nooit meer terugkeerde. Er werd, met succes, een inzamelingsactie gevoerd om het beeld van Max tot stand te brengen. Om te zorgen dat dit verhaal nooit meer wordt vergeten. Voor vandaag en morgen.
Onthulling beeld
Op 29 oktober j.l. onthulde locoburgemeester Struijk in Spijkenisse het beeld van Max. Hieronder stukje van zijn bijzondere speech.
“…We staan hier vanmiddag met elkaar voor het huis van de familie Levie, de laatste Joodse familie op Voorne-Putten die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis werd gehaald, werd weggevoerd en in de concentratiekampen van Nazi-Duitsland werd vermoord. Alleen hun hond Max bleef achter en werd gelukkig liefdevol opgevangen door kolenboer Aart Versteeg en zijn familie. Max keerde dagelijks terug naar de Voorstraat om te kijken of zijn baasjes weer thuis waren.
Met het beeld dat we vanmiddag gaan onthullen, is Max de verbeelding van het tragische lot dat ruim 102.000 Joodse mensen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben getroffen. We staan hier weliswaar in de Voorstraat in Spijkenisse bij het voormalige huis van de familie Levie, maar het is goed om ons te realiseren dat Joodse inwoners ook in Zuidland en Heenvliet, op heel Voorne-Putten en in de rest van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huizen zijn gehaald en uiteindelijk zijn vermoord. Max staat voor meer dan alleen de familie Levie.
Het is, dames en heren, van groot belang, te blijven herdenken. Dat maakt helaas de oorlog die op dit moment aan de oostgrens van Europa in alle hevigheid woedt, nog maar eens duidelijk. Op hemelsbreed iets meer dan 2000 kilometer worden op dit moment ook mensen weggevoerd, gezinnen gescheiden en onschuldige burgers vermoord. Daarom staat Max niet alleen voor die gedenkwaardige dag van 28 oktober 1942 toen hij hier achterbleef. Hij helpt ons herinneren dat we de strijd voor onze vrijheid moeten koesteren en de mensen die daarbij het leven hebben gelaten, moeten blijven herdenken…”
Lees meer informatie over Maak Max Mogelijk via de website www.maakmaxmogelijk.nl.
Bronvermelding:
Datum: 07-11-2022
Tekst: Joanne Nihom
Website: www.christenenvoorisrael.nl/