Gisteren (maandag) hebben ik en Timek een heel bijzondere ervaring meegemaakt bij de Prapatory afscheidsontmoeting van Kfar Hanasie, met de mensen die in opleiding zijn en deelnamen aan het “Lechaim” project in Chatzor en Rosh Pina.

Een van de verhalen was wel heel bijzonder. We zaten samen in een kring en waren blij om onze ervaringen met elkaar te delen die we het afgelopen jaar hadden meegemaakt. De reactie waren geweldig en alle waren weer verschillend van elkaar, maar meer dan alle werd ik geraakt door het verhaal van Mika die het volgen vertelde: “Daniel, zei ze, “ik had een hele interessante maar ook vreemde ontmoeting. Ik heb met regelmaat Rachel ontmoet – een Holocaust overwinnaar die nauwelijks sprak, een heel gevoelige vrouw. In het begin begreep ik niet wat het nut was van onze ontmoetingen. Iets maakte echter dat ik bleef gaan en dat ik de hoop niet opgaf, vervolgde Mika. Er was iets bijzonders wanneer ze me begroette. Het ging altijd gepaard met een lange omhelzing.

Ook op het eind van het bezoek was haar omhelzing langer en sterker – alsof ze me iets wilde vertellen. Ik voelde me beter ondanks het feit dat er niet gesproken was. Ik zei tegen Mika dat haar verhaal in het bijzonder raakt, omdat het hart vele vormen en geluiden heeft, soms is spreken bemoedigend, maar er zijn ook tijden dat stilte in het samenzijn van hart tot hart is als prachtige muziek, een engel die zingt, en om onbekende redenen – heeft deze vrouw weinig woorden nodig behalve de aanwezigheid van liefde zonder grenzen en aanvaarding.

Er zijn meerdere vormen van stilte: stilte van bedrukkende eenzaamheid en stilte van het intieme hart, en hele aanwezige en overweldigende stilte waarin alleen de meer opvallende heiligheid aanwezig is. Mika voelde en realiseerde zich dat ze iets heel groots ervaren had dit jaar. Een diepgaande kijk in ogen hoeft niet altijd een actieve daad te zijn en ook niet de veelheid aan woorden. Een diepgaande blik in de ogen en oprechtheid hebben hun eigen taal die recht tot het hart spreken.

Daniel Daniel Braun
E-mail: danielxrw@gmail.com
Website: lechaim2life.org.il

EN / NL/ עב