Op 17 juli kwamen 250 Joden aan in Israël, vanuit Frankrijk, Venezuela, Brazilië, Argentinië en Rusland. Het is de grootste groep olim (Joodse immigranten) tot nu toe die dit jaar in Israël aankwam, de start van het nieuwe ‘seizoen’ van Joden die hun geboorteland omruilen voor hun nieuwe thuisland. De jongste was 2 maanden oud, de oudste 79 jaar.

Gevlucht

De 7 immigranten uit Venezuela ontvluchtten een land dat ontwricht wordt door geweld, een falende economie, gebrek aan eten en massale protesten. De voorgaande president van het land gebruikte vaak antisemitische taal om kritiek te uiten op de financiële situatie van het land. Dit antisemitisme overtuigde veel Joden om te vertrekken, en de huidige crisis draagt hier alleen maar aan bij.

Warm welkom
Het was een warm welkom. Letterlijk, want een hittegolf teisterde Tel Aviv. Maar ook het enthousiasme van alle aanwezigen was hartverwarmend: Honderden familieleden waren aanwezig om de reizigers te verwelkomen. Opperrabbijn Yitzhak Yosef, minister Yoav Galant van Aliyah en Integratie, en Joods Agentschap voorzitter Isaac Herzog waren erbij. En ook wij waren er namens jullie bij om ze te verwelkomen. Bekijk deze prachtige en ontroerende video.

Doet u mee?
In de komende maanden zullen duizenden Joden terugkeren naar Israël. Dankzij uw steun kunnen we daarbij helpen. Doet u ook deze keer weer mee? Om deze mensen een hoopvolle toekomst te bieden in het beloofde land? Voor 135 euro helpt u één Joodse man of vrouw naar huis vanuit Oekraïne of Rusland. Klik hier voor uw donatie.

 

– – – – –

EN / NL/ עב