Het nieuwe museum, met de naam Einstein House, verdiept de jarenlange verbondenheid van de wetenschapper met de universiteit.

De Israëlische gemeenschap zal binnenkort een reconstructie kunnen zien van de studeerkamer van Albert Einstein uit 1930 en authentieke teksten kunnen lezen uit de persoonlijke bibliotheek van de genie, dankzij een nieuw museum aan de Hebreeuwse Universiteit, dat eind 2024 wordt geopend.

“We leggen hier de basis voor vitale, levende archieven met geschriften van een van de grootste geesten in de geschiedenis van de mensheid”, zei president Isaac Herzog dinsdagavond tijdens een openingsceremonie op de Mt. Scopus campus van de universiteit.

Het nieuwe museum, dat de naam Einstein House meekreeg, zou de langdurige verbondenheid van de wetenschapper met de universiteit verdiepen. In 1923 gaf Einstein de eerste wetenschappelijke lezing aan de universiteit en na zijn dood liet hij al zijn literaire materiaal na aan de archieven van de universiteit.

De nalatenschap van Einstein wordt beheerd door voormalig universiteitsvoorzitter Prof. Hanoch Gutfreund, die zei dat het museum na voltooiing de kruising van Einsteins intellectuele, politieke en Joodse identiteit zou onderzoeken. De wetenschapper was een fervent pacifist en zionist en, volgens Gutfreund, geloofde hij dat de Hebreeuwse Universiteit “de arena zou zijn waar de waarden van de Joodse traditie in de moderne tijd tot hun recht komen.

Een groot deel van de tentoonstelling zal bestaan uit een toegankelijke uitleg van Einsteins algemene relativiteitstheorie, waarvan Gutfreund beweerde dat het de bron is van “al onze baanbrekende ontdekkingen van het universum”. Hij gaf voorbeelden van zwarte gaten, zwaartekrachtgolven en de theorie van het uitdijende heelal om het belang ervan aan te tonen.

De tentoonstelling zal ook interactieve onderdelen bevatten, zoals een reconstructie van Einsteins kantoor aan Princeton University en open toegang tot documenten uit zijn persoonlijke bibliotheek. “Als je wilt weten wat een jonge Joodse intellectueel in de jaren ’20 in Berlijn las… dit is zijn bibliotheek,” zei de manager van het landgoed.

Asher Cohen: We hebben een kans om Einsteins nalatenschap te laten zien
Volgens universiteitsvoorzitter Asher Cohen was het archief niet eerder toegankelijk. “We gebruikten het niet echt om onze studenten te laten zien wat Einstein deed, omdat het verscholen zat in een archief. Nu hebben we de mogelijkheid om onze studenten onze nalatenschap te laten zien: Einsteins nalatenschap.”

Yossi Gal, voormalig diplomaat en huidig VP voor Universiteit en Promotie en Externe Betrekkingen legde uit dat het gebouw een aantal van de 82.000 authentieke documenten zal tentoonstellen die door Einstein’s productieve hand zijn geschreven.

Een groot aantal hooggeplaatste personen woonde het evenement bij, waaronder voormalig premier Ehud Barak en president Isaac Herzog.

Architect Daniel Libeskind leidt het project. Hij staat bekend om zijn ontwerpen voor het Joods Museum in Berlijn en de reconstructie van het World Trade Center in New York City en heeft dit ontwerp gebaseerd op de theorieën van Einstein. “Je kunt het gebouw binnen twee jaar hier verwachten… Het wordt natuurlijk gemaakt van steen uit Jeruzalem,” zei hij.

Volgens Gutfreund is de titel van het gebouw opzettelijk. Het gebouw “zal fungeren als een museum, maar ik noem het graag een Einstein-huis in Jeruzalem, omdat dit een bepaald gevoel van erbij horen, van identificatie uitstraalt”.

Het evenement vierde ook de slotavond van de vergadering van de Raad van Bestuur van de universiteit. Zowel Cohen als donateur Jose Mugrabi verzekerden dat het gebouw eind volgend jaar klaar zal zijn.

Mugrabi, die samen met zijn vrouw Marie de donateurs van het museum zijn, zei dat hij een van “de grootste dromen” van zijn leven vervulde en sprak de hoop uit dat de investering ooit een “toekomstige Einstein” zal voortbrengen.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
14-6-2023

Auteur:
Ariel Sheinberg

Beeld:

Albert Einstein in 1947 (credit: ORREN JACK TURNER/PUBLIC DOMAIN/VIA WIKIMEDIA COMMONS)
EN / NL/ עב