“Als we geen veranderingen van hun kant zien, zullen er veranderingen van onze kant moeten komen”, zei Witte Huis-adviseur John Kirby.

De Amerikaanse president Joe Biden eiste dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de humanitaire situatie in de Gazastrook zou verbeteren, zo bleek uit een voorlezing van hun oproep door het Witte Huis donderdag.

“President Biden benadrukte dat de aanvallen op humanitaire hulpverleners en de algemene humanitaire situatie onaanvaardbaar zijn”, aldus de voorlezing. “Hij maakte de noodzaak voor Israël duidelijk om een ​​reeks specifieke, concrete en meetbare stappen aan te kondigen en uit te voeren om de schade aan de burgerbevolking, het humanitaire lijden en de veiligheid van hulpverleners aan te pakken.”

Biden “maakte ook duidelijk dat het Amerikaanse beleid met betrekking tot Gaza zal worden bepaald door onze beoordeling van Israëls onmiddellijke actie op deze stappen”, voegde de verklaring eraan toe.

Tijdens een persconferentie van het Witte Huis op donderdagmiddag vroegen verslaggevers herhaaldelijk aan John Kirby, de nationale veiligheidscommunicatieadviseur van het Witte Huis, of Biden Netanyahu had bedreigd.

Kirby weigerde te zeggen welke specifieke beleidsveranderingen Washington zou doorvoeren als Israël niet zou voldoen aan de Amerikaanse voorwaarden. “Als wij geen veranderingen van hun kant zien, zullen er veranderingen van onze kant moeten komen”, zei Kirby. “Er moeten tastbare stappen zijn. Laten we eens kijken wat ze aankondigen. Laten we eens kijken wat ze regisseren. Laten we eens kijken wat ze doen.”

De adviseur van het Witte Huis verwacht dat Israël binnen “uren en dagen” “veranderingen” zal aankondigen, zei hij. Kirby zei ook dat de oproep een directe reactie was op luchtaanvallen , waarvoor Israël de verantwoordelijkheid heeft genomen, op een konvooi van World Central Kitchen op maandagavond. Zeven hulpverleners, waaronder een Amerikaans staatsburger, werden gedood. Israël heeft gezegd dat het het incident onderzoekt.

Op het moment van schrijven had Netanyahu’s kantoor nog geen verklaring vrijgegeven over of een voorlezing van zijn telefoongesprek met Biden.

De oproep van donderdag is de eerste keer dat de twee leiders publiekelijk hebben gesproken sinds de goedkeuring van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad in maart, waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. Het deed dit in dezelfde zin, maar zonder de twee expliciet met elkaar te verbinden. Die resolutie werd met 14-0 aangenomen, waarbij de Verenigde Staten zich onthielden.

Biden gebruikte donderdag soortgelijke taal, volgens de voorlezing van het Witte Huis.

“Hij onderstreepte dat een onmiddellijk staakt-het-vuren essentieel is om de humanitaire situatie te stabiliseren en te verbeteren en onschuldige burgers te beschermen, en hij drong er bij de premier op aan zijn onderhandelaars in staat te stellen onverwijld een overeenkomst te sluiten om de gijzelaars naar huis te brengen”, aldus het Witte Huis.

Christians United for Israel heeft een verklaring afgelegd over wat naar verluidt “een gespannen telefoongesprek was met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, waarin de president een onmiddellijk staakt-het-vuren eiste voor de oorlog in Gaza.”

“President Biden speelt de vijand rechtstreeks in de kaart door de inspanningen van Israël om Hamas te verslaan te ondermijnen”, aldus dominee John Hagee, oprichter en voorzitter van CUFI.

“Als de president Israëliërs en Palestijnen wil helpen, moet hij alles doen wat in zijn macht ligt om het einde van Hamas te bespoedigen, en niet om hun voortbestaan ​​te verzekeren”, aldus Hagee. “Het stellen van eisen aan Israël is niet het antwoord op vrede in het Midden-Oosten, en is dat ook nooit geweest.”

“Deze oorlog begon nadat Hamas duizenden terroristen naar Israël had gestuurd, zodat ze onschuldige Israëli’s konden verkrachten en vermoorden”, voegde Sandra Parker, voorzitter van het CUFI Action Fund, eraan toe.

“Het bloedbad van 7 oktober zal de Palestijnse belangen niet bevorderen, en niemand die bij deze gruweldaad betrokken is, zal aan de gerechtigheid ontsnappen”, aldus Parker. “Hoe eerder zowel de regering-Biden als het Congres deze simpele feiten begrijpen en daarnaar handelen, des te eerder zal Israël Hamas verslaan, de gijzelaars redden en de stabiliteit in de regio herstellen.”

‘Geen vervanging voor overwinning’

Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ontkende eerder dat de resolutie van de VN-Veiligheidsraad de vrijlating van gijzelaars had losgekoppeld van een staakt-het-vuren, of dat de onthouding van Washington over de resolutie enige verandering in het Amerikaanse beleid weerspiegelde.

“Vandaag hebben de VS in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opnieuw bevestigd dat een staakt-het-vuren deel moet uitmaken van een overeenkomst om gijzelaars vrij te laten”, schreef hij in maart.

Het telefoongesprek van donderdag volgt op een videoconferentie tussen de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met de Israëlische minister van Strategische Zaken Ron Dermer en de nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi om een ​​mogelijke militaire grondoperatie in de stad Rafah in het zuiden van Gaza te bespreken.

Netanyahu-congres AIPAC
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had op 4 april 2024 een ontmoeting met een delegatie van Republikeinse congresleden, georganiseerd door AIPAC, op het kantoor van de premier in Jeruzalem. Credit: Amos Ben-Gershon/GPO.

NBC meldde woensdag dat de bijeenkomst “gespannen” was, waarbij Dermer “schreeuwde en met zijn armen zwaaide” naar Amerikaanse tegenhangers vanwege hun kritiek op Israëls humanitaire plan voor Rafah. De Verenigde Staten vonden het plan naar verluidt niet realistisch en merkten op dat het geen rekening hield met sanitaire voorzieningen, voedsel, water of het volledige aantal tenten dat nodig zou zijn om burgers te huisvesten.

Netanyahu vertelde donderdag aan een bezoekende delegatie van 15 Republikeinse congresleden, wier reis AIPAC organiseerde, dat Israël streeft naar de uiteindelijke overwinning in de oorlog tegen Hamas.

De 15 waren vertegenwoordigers Mark Alford (Mo.), Aaron Bean (Fla.), Eric Burlison (Mo.), Laurie Chavez-Deremer (Ore.), Juan Ciscomani (Ariz.), Eli Crane (Ariz.), Scott Fitzgerald (Wis.), Russell Fry (SC), Thomas Kean Jr. (NJ), Jennifer Kiggans (Va.), Kevin Kiley (Californië), Nick Langworthy (NY), Celeste Maloy (Utah), Derrick Van Orden ( Wis.) en Rudy Yakym (Ind.).

“Wij gaan winnen. Absoluut”, zei Netanyahu tegen de leden van het Congres. “De overwinning ligt binnen handbereik. Het is heel dichtbij, en er is geen vervanging voor de overwinning.”

“Er is een tegengestelde beweging, een poging om een ​​Palestijnse staat door onze strot te duwen, die weer een terreurparadijs zal zijn, een nieuwe lanceerbasis voor een poging, net zoals de Hamas-staat in Gaza. Daar zijn de Israëli’s overweldigend tegen”, voegde Netanyahu eraan toe.

“We hebben net een stemming gehad in de Knesset: 99 tegen 9. Heeft u dat soort cijfers?” hij vroeg. ‘Ik denk dat je die cijfers zou kunnen hebben als je diezelfde resolutie, diezelfde resolutie naar het Congres brengt. Ik denk dat je een vergelijkbare of op zijn minst een zeer krachtige meerderheid zult hebben.”

——————–
Datum: 4-4-2024
Auteur: Andreas Bernard
Beeld: De Amerikaanse president Joe Biden en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreken met verslaggevers in Tel Aviv, 18 oktober 2023. Foto door Miriam Alster/Flash90.
EN / NL/ עב