President zegt dat hij persoonlijk samenwerkt met wetshandhavers om ‘een einde te maken aan deze verontrustende realiteit’, en hekelt ook de recente Koranverbranding in Zweden

President Isaac Herzog veroordeelde zondag de toenemende aanvallen op christenen in Israël, met name in Jeruzalem, en noemde ze “een ware schande”.

“Ik veroordeel het geweld in al zijn vormen, dat door een kleine en extreme groep is gericht tegen de heilige plaatsen van het christelijk geloof en tegen christelijke geestelijken in Israël,” zei Herzog tijdens een herdenkingsceremonie voor de zionistische visionair Theodor Herzl.

“Dit omvat ook spugen en het ontheiligen van graven en kerken,” voegde hij eraan toe, waarbij hij opmerkte dat het fenomeen “vooral in de laatste weken en maanden” is toegenomen.

Herzog zwoer dat “de Staat Israël vastbesloten is om een einde te maken aan dit fenomeen” en zei dat hij persoonlijk samenwerkt met wetshandhavers om “een einde te maken aan deze verontrustende realiteit, die een verderfelijk kwaad is en een regelrechte schande voor ons als samenleving en als land.”

Minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zal deze week een bezoek brengen aan het Vaticaan, maar het blijft onduidelijk of hij Paus Franciscus zal ontmoeten.

Hoewel er al lange tijd periodieke incidenten van vandalisme en pesterijen tegen christelijke geestelijken plaatsvinden in de Oude Stad van Jeruzalem, is er de laatste maanden een duidelijke toename van het aantal aanvallen.

The word ‘revenge’ is graffitied in Hebrew on a wall in the Armenian Quarter of Jerusalem’s Old City, January 11, 2022. (Armenian Patriarchate)

In november werden twee soldaten van de Givati-brigade van de Israël Defense Forces aangehouden op verdenking van het bespugen van de Armeense aartsbisschop en andere pelgrims tijdens een processie in de Oude Stad. Begin januari werden twee Joodse tieners gearresteerd voor het beschadigen van graven op de protestantse begraafplaats op de berg Zion.

De week daarop werd het Maronitische gemeenschapscentrum in de noordelijke stad Ma’alot-Tarshiha tijdens de kerstvakantie vernield door onbekende aanvallers.

De gebouwen van de Armeense gemeenschap in Jeruzalem waren ook het doelwit van vandalen, met verschillende discriminerende zinnen aan de buitenkant van gebouwen in de Armeense wijk. Op een donderdagavond eind januari gooide een bende religieuze Joodse tieners stoelen naar een Armeens restaurant in de Nieuwe Poort. Een week later werd er vandalisme gepleegd bij de kerk van de Flagellatie.

En in maart werd een inwoner van het zuiden van Israël gearresteerd nadat hij priesters had aangevallen met een ijzeren staaf bij het graf van de Maagd Maria in Gethsemane.

Sommigen verbinden de recente toename van agressief gedrag met de samenstelling van de huidige Israëlische regering, die bestaat uit ultraorthodoxe en extreem-rechtse facties die het orthodox-joodse karakter van Israël fel beschermen en sterk gekant zijn tegen openbare uitingen van christelijke erediensten.

De president veroordeelde zondag ook de recente verbranding van een Koran buiten een moskee in Zweden tijdens Eid al-Fitr, die tot grote woede leidde in de moslimwereld.

“Ik was geschokt toen ik het recente nieuws uit Zweden hoorde,” zei hij. “Men kan en mag niet zwijgen als men hiermee geconfronteerd wordt. Ik veroordeel deze schandelijke daad, jegens dat wat heilig is voor onze broeders en zusters, ten zeerste.”

 

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
9-7-2023

Auteur:
Lazar Berman and Toi Staff

Beeld:
President Isaac Herzog at a Christmas tree-lighting ceremony in Jaffa on December 21, 2022. (Amos Ben-Gershom/GPO)

Website:
www.timesofisrael.com

EN / NL/ עב