Isaac Herzog treedt woensdag aan als de 11e president van Israël en neemt het ceremoniële ambt van staatshoofd over van Reuven Rivlin die sinds 2014 de functie vervult.

De dag begint met de officiële onthulling van de buste van Rivlin in de beeldentuin van de ambtswoning van de president. Het beeld werd maandag geplaatst naast die van Rivlins voorgangers, twee dagen voordat zijn termijn van zeven jaar afloopt.

Op een plaquette onder de buste staat een citaat van Rivlin: “Zonder het vermogen om te luisteren, is er geen vermogen om te leren. Zonder het vermogen om te leren, is er geen vermogen om te repareren.”

Tijdens zijn ambtstermijn scoorde Rivlin consequent hoge publieke waarderingscijfers, met zijn vastberadenheid om het brede spectrum van Israëlische gemeenschappen te vertegenwoordigen en zijn medeleven resoneerde met het publiek.

Herzog zal in de middag zijn ambtseed afleggen in de Knesset en daarna terugkeren voor een formele welkomstceremonie in de residentie, inclusief een erewacht van de IDF, waarna Rivlin voor de laatste keer zal vertrekken.

Herzog, de zoon van een voormalige president, werd door 87 van de 120 leden van de Knesset gekozen tot de 11e president van Israël. Miriam Peretz, een sociale activist en winnaar van de Israëlprijs, die twee zonen verloor in de oorlogen van Israël, werd gesteund door 26 wetgevers in de geheime stemming.

De president van Israël is een grotendeels ceremoniële functie, maar speelt een sleutelrol bij de beslissing wie het mandaat krijgt om na verkiezingen een regering te vormen. De president heeft ook de bevoegdheid om mensen gratie te verlenen wat van belang zou kunnen zijn als Netanyahu wordt veroordeeld voor corruptie.

Herzog is een welgestelde advocaat van beroep bij een van de beste kantoren van het land (die door zijn vader is opgericht) en heeft een familiegeschiedenis die hem een soort van Israëlische royalty maakt.

Hij is de kleinzoon van de eerste Asjkenazische opperrabbijn van Israël, Isaac Herzog, naar wie hij is genoemd en de zoon van de voormalige IDF-majoor-generaal en vervolgens president Chaim Herzog. Zijn broer Michael is een gepensioneerde IDF-brigadegeneraal en zijn tante Suzy was de vrouw van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Abba Eban.


Bronvermelding:
Datum:        07-07-2021
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב