De ontmoetingen in Bakoe zullen een duidelijke signaal zijn voor Iran en Turkije.

De Israëlische president Isaac Herzog zal op uitnodiging van president Ilham Aliyev op 30-31 mei een staatsbezoek brengen aan Azerbeidzjan, een sji’itisch moslimland dat grenst aan Iran, zo maakte het secretariaat van Herzog zondag bekend.

Herzog zal worden vergezeld door de minister van Volksgezondheid Moshe Arbel, die een werkvergadering zal houden met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Teymur Musayev.

Hun gesprek zal gericht zijn op versterking van de samenwerking op het gebied van gezondheid, met de nadruk op de scholing van artsen, evaluaties van noodsituaties en digitale gezondheidsinitiatieven. Een belangrijke mijlpaal tijdens het bezoek zal de ondertekeningsceremonie van een samenwerkingsovereenkomst in de gezondheidssector zijn.

De Israëlische president zal een krans leggen bij het graf van de overleden Azerbeidzjaanse president Heydar Aliyev, die ook de vader was van de huidige president. Herzog zal ook zijn respect betuigen op een begraafplaats die gewijd is aan Azerbeidzjanen die door het Sovjetleger zijn gedood tijdens de gebeurtenissen van “Zwarte Januari” toen de Sovjet-Unie in 1990 uiteenviel, en aan Azerbeidzjanen die zijn gedood in de Eerste Nagorno-Karabach Oorlog van 1988-1994.

Bovendien zullen Herzog en zijn vrouw Michal deelnemen aan een feestelijke gebeurtenis ter herdenking van de 75e verjaardag van Israëls onafhankelijkheid. Deze bijeenkomst biedt een gelegenheid om in contact te treden met de Joodse gemeenschap in Azerbeidzjan.

De reis volgt op het bezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen in april.

In maart werd Azerbeidzjan de eerste sjiitische natie die een ambassade opende en een ambassadeur in Israël plaatste toen Mukhtar Mammadov zijn geloofsbrieven aan Herzog overhandigde.

Een signaal aan Iran

Professor Ze’ev Khanin, die politieke wetenschappen doceert aan de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan, zei dat de spanningen tussen Azerbeidzjan en zijn zuidelijke buurland Iran de context van Herzogs bezoek vormen. De twee landen delen een 475 mijl lange grens.

“Azerbeidzjan en Israël zijn strategische partners, en we hebben een gemeenschappelijke vijand, namelijk Iran,” zei Khanin.

Iran, legde hij uit, heeft twee strategische zorgen over de groeiende relatie van Azerbeidzjan met Israël.

Ten eerste is Azerbaijan een belangrijke afnemer van Israëlische wapens, en Iran vreest dat Azerbaijan als platform zou kunnen dienen voor een Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties.

De tweede vrees, zei Khanin, betreft de Iraanse provincie Zuid-Azerbeidzjan, waar 30 miljoen etnische Azeri’s wonen. “Dat is drie keer zo groot als Azerbeidzjan, en zij zijn de grootste etnische minderheid in Iran,” legde de professor uit.

“Vroeger hadden ze culturele en bestuurlijke autonomie, die ze nu niet meer hebben. De ayatollahs zijn bang dat Bakoe de separatistische bewegingen stimuleert en steunt, althans moreel,” zei hij, en voegde eraan toe: “Maar Iran steunt ook radicale islamitische separatisten in Azerbeidzjan.”

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
28-05-2023

Auteur:
Pesach Benson/JNS

Beeld:
Azerbaijan’s Ambassador to Israel Mukhtar Mammadov (left) presents his credentials to Israeli President Isaac Herzog on March 26, 2023. Credit: Haim Zach/GPO.

Website:
www.jns.org

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב