In het Westen vinden we het belangrijk dat mensen hun eigen meningen vrij mogen uiten. Maar om een samenleving mogelijk te maken, moeten die meningen ingebed zijn in een aantal feiten die door iedereen erkend worden. Als historische en wetenschappelijke feiten niet meer algemeen erkend worden, dan valt de boel uit elkaar.

Neem de Holocaust. Geschiedenis heeft altijd rafelrandjes en je kunt discussiëren over precieze cijfers en data. Maar dat er een Holocaust is geweest, dat er miljoenen Europese Joden zijn omgekomen, dat dit doelbewust werd gedaan door de nazi’s, dat zijn onweerlegbare feiten. Als je dat ontkent, dan moet je dus geloven dat al die historische bronnen en de getuigenissen van honderdduizenden overlevenden, waarvan er nog steeds een aantal in leven zijn, volledig verzonnen zijn. Dat zou een gecoördineerde actie van tientallen landen over zeven decennia vergen, waarbij er duizenden volledig verzonnen boeken zijn geschreven door zogenaamde getuigen en niemand ‘de waarheid’ gelekt heeft. Maar waarom zou Europa een Holocaust willen verzinnen? Een Europa dat in staat is tot zulk ongekend historisch bedrog in zijn eigen nadeel, dat zou zo’n diepgestoorde maatschappij moeten zijn, dat je helemaal niets meer kon vertrouwen.

Hetzelfde geldt voor het ontkennen van de coronacrisis. Je kunt best steggelen over wat de echte dodenaantallen zijn en welke aanpak wel of niet werkt. Maar dat er een wereldwijde epidemie is, waardoor ziekenhuizen in brandhaarden overspoeld raken en mortuaria vol liggen, dat is inmiddels een feit. Dat er mensen van allerlei leeftijden en lichamelijke condities kunnen overlijden, dat is ook helaas waar gebleken. Dat de verspreiding ingeperkt kan worden door contacten te verminderen, is ook duidelijk. Evenals dat het algemeen gebruik van mondkapjes de kans op besmetting verkleint.

Toch wil je ze de kost niet geven, die hoog en laag volhouden dat het een ‘griepje’ is of ‘een complot’. Daarbij moet je dezelfde hersengymnastiek uitvoeren als de Holocaustontkenners. Een wereldwijde afspraak, waarbij regeringen hun eigen economie vrijwillig ten gronde richten en allerlei verschrikkelijke scenario’s in scène zetten, voor wat?  Zodat Bill Gates ons allemaal een microchip kan geven? Hoe zijn we bij deze waanzin terecht gekomen?

Deze wijdverspreide ontkenning van medische feiten leidt ertoe dat mensen geen beschermende maatregelen nemen, waardoor de boel maar niet onder controle komt. Ja, in een vrije maatschappij mag iedereen zijn mening hebben, maar er is ook nog waarheid. En die kun je niet ongestraft negeren. Autogordels, inentingen, motorhelmen, dokters die tussen de behandeling van verschillende patiënten hun handen wassen, het zijn allemaal dingen die talloze onnodige sterfgevallen hebben voorkomen. Je kunt besluiten dat jij het onzin vindt, maar dat maakt het niet minder waar.

Het is zeer verontrustend hoe christenen zich in deze tijd laten beïnvloeden door complottheorieën die het idee van waarheid op zijn kop zetten. De voor de hand liggende feiten worden ontkend met ingewikkelde en vergezochte theorieën, verspreid door vage social media-bronnen. Een nieuwe realiteit wordt gecreëerd, waarin mensen niet meer kunnen zien wat recht voor hun neus staat. Extra gevaarlijk wordt het als wereldleiders met een groot platform er legitimiteit aan geven. En nee, dit zijn geen onschuldige meningen. Dit zet de deur open voor andere, duistere theorieën, die meeliften op dezelfde hersenkronkel. Het is niet voor niets dat dezelfde Qanon-bronnen die corona ontkennen ook aloude antisemitische complottheorieën weer oppoetsen. Ze hebben dezelfde inspiratiebron, de vader van de leugen. En ze hebben hetzelfde dodelijke potentieel.


Bronvermelding:
Datum:        20-11-2020
Auteur:        Kim ten Berghe
Website:      zaut.org


 

EN / NL/ עב