We zijn nu halverwege het Chanoeka-feest in Israël, en het land raak tin de stemming. Dit feest, dat een week duurt, verloopt dit jaar natuurlijk een beetje anders door de aanhoudende coronacrisis en de dreiging van een derde lockdown.

De regering wilde in eerste instantie een dagelijkse avondklok van 17.30 uur instellen en de Israëli’s verbieden om tijdens Chanoekah de huizen van anderen, zelfs van familieleden, te bezoeken. De maatregel was bedoeld om het aantal dagelijkse nieuwe Covid-19 infecties verder te verlagen. Maar de publieke verontwaardiging dwong de regering om het plan te schrappen.

Nu er geen avondklok tijdens Chanoekah komt, waarschuwde de regering dat in plaats daarvan, wanneer er dagelijks weer 2500 of meer nieuwe infecties worden getest, een volledige sluiting van de winkels, winkelcentra en de meeste lokale bedrijven wordt opgelegd.

Intussen zijn veel dingen in Israël weer open, zij het met beperkingen van het aantal mensen dat toegelaten wordt. En dat is goed nieuws, want al onze kinderen hebben Chanoekah-vakantie van de scholen (die gelukkig ook nog open zijn).


Bronvermelding:
Datum:        24-05-2020
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:        Aan het begin van het feest ontstaken premier Benjamin Netanyahu samen met de Amerikaanse ambassadeur David Friedman een enorme Chanoekah-kandelaar aan te steken bij de Westelijke Muur in Jeruzalem. (Foto: David Azagury/Ambassade VS in Jeruzalem).
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב