“Het uitstel van de Palestijnse resolutie is niets om nu te vieren; de echte overwinning zal pas zijn wanneer we na echte onderhandelingen een vredesverdrag hebben ondertekend”, zei de Israëlische ambassadeur voor de Verenigde Naties Danny Danon.

De aankondiging afgelopen maandag dat de Palestijnen nu met hun resolutie rondzeulen, die zij bij de VN-Veiligheidsraad hadden ingediend dat het recente vredesplan van de Trump-regering veroordeelt, lijkt een grote nederlaag voor de Palestijnen te zijn die het plan verwierpen voordat het zelfs werd gepresenteerd.

“Dit was niet zozeer een overwinning voor Israël, als wel een nederlaag voor de PLO [Palestina Liberation Organisation]. Het laat zien dat zij niet meer zomaar kunnen rekenen op steun binnen het enige orgaan dat de Palestijnen al decennia lang hebben gedomineerd: de V.N., ”aldus Jonathan Schanzer, vice-president voor onderzoek bij de Stichting voor Defense of Democracies.. “Dit is tevens een grote overwinning voor Trump, omdat het laat zien dat sommige van de Arabische staten – die eerder blindelings hadden gestemd voor de PLO – er nu voor zorgen dat de Amerikaanse president niet af wordt afgewezen.”

De aankondiging van de vertraging van de Palestijnse stemming kwam na het nieuws dat Tunesië (één van de sponsors van de resolutie) zijn ambassadeur naar de Verenigde Naties had ontslagen omdat hij te kritisch was geweest op de plannen van de Trump-regering. De Palestijnse resolutie zou naar verluidt niet de steun hebben van de negen leden die nodig zijn voor de passage en zou hoe dan ook door de Verenigde Staten zijn afgewezen.

De Israëlische ambassadeur voor de Verenigde Naties Danny Danon zei tijdens een persconferentie op maandag, dat het uitstel van de Palestijnse resolutie “niets is om nu te vieren; de echte overwinning zal pas zijn wanneer we na echte onderhandelingen een vredesverdrag hebben ondertekend”,


Bronvermelding
Datum:        12-02-2020
Auteur:        SHIRYN GHERMEZIAN
Beeld:          U.N. Photo/Evan Schneider.
Website:      https://www.jns.org/


 

EN / NL/ עב