Voor het eerst in Israël heeft het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem met succes een hartkatheterisatie met behulp van geluidsgolven uitgevoerd om een complex geval van ernstige arteriële congestie te behandelen.

De nieuwe katheterisatie werd op zondag uitgevoerd met het gebruik van speciale aparatuur, ontwikkeld door SHOCKWAVE, op een 66-jarige patiënt met een calciumophoping, nadat een eerder uitgevoerde katheterisatie het probleem niet kon verhelpen.

De behandeling bestaat uit het gebruik van een klein ballontje gevuld met vloeistof en kleine bolletjes op de plaats waar zich calcium in de slagader ophoopt. Nadat het ballontje is geplaatst, worden geluidsgolven geactiveerd om een snelle beweging van de ballen te creëren die scheurtjes in de  calciumophoping in de slagader veroorzaken.

De scheuren zorgen voor de elasticiteit van de slagader en het inbrengen van een stent op dezelfde plek, zonder de slagader te beschadigen.

Katheterisatie was voorheen niet mogelijk in complexe gevallen van calciumaccumulatie in de slagaders, omdat elke ingreep schade of scheuring van de slagader zou hebben veroorzaakt. Als gevolg hiervan moesten patiënten die last hadden van congestie van de slagaders een complexe bypassoperatie ondergaan om het probleem te verhelpen.

Dr. Yaron Almagor, directeur van de katheterisatie-eenheid in Sha’are Zedek, verklaarde dat de nieuwe methode “belangrijk nieuws is voor veel patiënten die tot nu toe complexe behandelingen en operaties zouden moeten ondergaan”.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   09-12-2019
Foto:       Pixabay
Website: https://israelcnn.com/

– – – – –

EN / NL/ עב