Kent u de Arafat­straat in Tel Aviv? Of de Hamas­straat en de Vuur­ballon Boulevard? De Tel Avivers zelf waren ook verrast, toen hun straat plotseling een andere naam had. Hiermee wil een organisatie er bij de Israëlische regering op aandringen harder op te treden tegen Hamas.
Veel Tel Aviv-burgers waren vanmorgen in de war toen ze op weg gingen naar hun werk. Enkele straten in het centrum van de stad hadden plotseling nieuwe namen gekregen. Vanaf de Hamasstraat kon je nu afslaan naar de Vuur­ballon Boulevard en van daaruit verder naar de Ismail Haniye straat.

Verantwoordelijk voor de actie is de Amerikaans-Israëlische organisatie met de naam ‘Israel Victory Project‘. De organisatie eist van de Israëlische regering een harder optreden tegen Hamas.

De nieuwe straatnamen, die de organisatie heeft aangebracht, herinneren onder andere aan eerdere aanslagen, zo kregen straten de naam Sbarrostraat en Dolfinariumstraat, ter nagedachtenis aan de verwoestende terroristische aanslagen van Hamas in deze plaatsen ten tijde van de Tweede Intifada.

Andere straten kregen namen als Rechov Tzeva Adom (Kleur Rood straat, naar het raketalarmcode), Veiligheidsruimtestraat, Arafatstraat, Rechov HaOvdan (Straat van het Verlies), Straat van de Drie Zonen (ter nagedachtenis aan de drie Israëlische jongens die in juni 2014 door Hamas waren ontvoerd en vermoord, wat de aanleiding tot de Gaza-oorlog was). Een andere straat kreeg de naam ”Dood voor Terroristenstraat’.

De organisatie zei over haar actie: ‘De Israëlische samenleving is teleurgesteld door de zachte hand van de Israëlische regeringen jegens Hamas en eist een beslissing. Zij veroordeelt het akkoord over een wapenstilstand na de laatste ronde. Het Israel Victory Project roept de gekozen functionarissen, het Israëlische leger en de Israëlische samenleving als geheel op om zich los te maken van het kalmerende en zwakke beleid en over te gaan tot een beleid van overwinning en beslissingen met militaire, economische en politieke middelen’.

Deze actie heeft zeker veel aandacht getrokken. Of de Israëlische besluitvormers nu ook hun beleid ten aanzien van Hamas zullen heroverwegen zal in de toekomst blijken. Het is wel zeker dat de straten zeer snel hun oorspronkelijke naam terug zullen krijgen en dat de Tel Aviv’ers over de Rothschild Boulevard zullen kunnen lopen in plaats van over de ‘Boulevard van de Veilige Ruimten’ (Sderot Mamad).

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   07-08-2019
Auteur:  Dov Eilon
Beeld:    Pixabay
Website: https://www.jpost.com

– – – – –

EN / NL/ עב