De IDF viel zaterdagnacht Hamas-doelen in de Gazastrook aan, als vergelding voor twee raketten die zaterdagochtend vroeg in de richting van centraal Israël werden gelanceerd.

Video die op sociale media circuleert, toonde een explosie in de zee voor de kust van Jaffa, terwijl de tweede naar verluidt voor de kust van Palmachim, ten zuiden van de stad Rishon Lezion, plaatsvond.

De Eenheid van de IDF-woordvoerder zei dat …

“.. straaljagers en gevechtshelikopters kort geleden een reeks doelen aanvielen in een raketlanceercomplex van de terreurgroep Hamas. Bovendien vielen tanks Hamas militaire posities aan de grens met de Gazastrook aan. De reikwijdte van de doelen en het soort doelen werden aangevallen als reactie op het raketvuur vanmorgen, van de Gazastrook tot de kusten van de Middellandse Zee, ten westen van Gush Dan. De terroristische organisatie Hamas is verantwoordelijk voor wat er in de Gazastrook gebeurt en draagt ​​de gevolgen van terroristische daden uit de Gazastrook.”

Hamas’ Al-Aqsa TV meldde dat de luchtverdedigingseenheden van de organisatie een raket afvuurden op de IDF-helikopters terwijl ze de Gazastrook aanvielen. De IDF bevestigde dat tijdens de aanvallen in de Gazastrook een luchtafweerraket is afgevuurd op een luchtmachtvliegtuig. Er waren geen gewonden of schade.

De aanvallen kwamen uren nadat twee raketten die vanuit Gaza waren afgevuurd, nabij stranden in centraal Israël waren geland. Sirenes klonken niet en er werden geen onderscheppingsraketten afgevuurd. Volgens de Israëlische politie zijn er geen meldingen van verwondingen of materiële schade.

Na de lancering publiceerden de gewapende groepen van Gaza een bericht waarin stond dat de raketten die op het strand van Jaffa waren afgevuurd, waren afgevuurd als gevolg van de weersomstandigheden. Dit is niet de eerste keer dat het weer wordt gebruikt als excuus voor raketten die op Israël worden afgevuurd.

In maart 2019 ontkende een Hamas-functionaris de beschuldiging van Israël dat het achter een raketaanval zat op een stad in centraal Israël, ten noorden van Tel Aviv. Bij die aanval raakten zeven Israëli’s gewond en de toenmalige premier Benjamin Netanyahu zwoer een krachtig antwoord.

“Niemand van de verzetsbewegingen, inclusief Hamas, heeft er belang bij raketten af ​​te vuren vanuit de Gazastrook op de vijand”, zei de functionaris destijds tegen AFP , op voorwaarde van anonimiteit. In plaats daarvan suggereerde hij dat de raketlancering mogelijk veroorzaakt was door ‘slecht weer’.


Bronvermelding:
Datum:        02-01-2022
Website:      brabosh.com


 

 

EN / NL/ עב