Het netwerk van terreurtunnels van Hamas in de Gazastrook is zelfs nog uitgebreider dan eerder werd gedacht,  zo citeerde The New York Times  dinsdag hoge Israëlische defensiefunctionarissen, waarbij uit nieuwe beoordelingen blijkt dat het meer dan 5.700 toegangsschachten heeft.

In de nasleep van intensieve antiterreurgevechtsoperaties in het zuidelijke Hamas-bolwerk Khan Yunis gedurende de afgelopen weken, gelooft Israël nu dat de islamistische groepering tussen de 350 en 720 kilometer aan ondergrondse terreurinfrastructuur heeft gebouwd, vergeleken met een eerdere schatting van 400 kilometer.

Hoewel dit cijfer niet kon worden geverifieerd, noemde de  Times  de bijgewerkte beoordeling van de inlichtingendiensten van Israël ‘buitengewoon’, vooral gezien het feit dat de Gazastrook slechts zo’n 40 kilometer lang en (op het breedste punt) 11 kilometer breed is.

In één geval dat door de krant wordt aangehaald, ontdekten soldaten van het Israëlische leger die de woning van een Hamas-terrorist binnenvielen een wenteltrap die naar een tunnel leidde die ongeveer zeven verdiepingen diep was.

De Israëlische inlichtingendienst ontdekte dat er alleen al onder de stad Khan Yunis zo’n 160 kilometer aan tunnels lagen, merkte de  Times  op. Hamas-chef in Gaza  Yahya Sinwar , die het brein was achter de massaslachting op 7 oktober van zo’n 1.200 mensen in Israël, zou zich schuilhouden in Khan. Yunis, waar hij zich naar verluidt heeft omringd met een groot aantal gijzelaars, waardoor de IDF geen luchtaanval op zijn locatie kon uitvoeren.

Fase in Noord-Gaza ‘is afgerond ‘

Maandag, 80 dagen nadat de Joodse staat zijn grondoffensief lanceerde, signaleerde minister van Defensie  Yoav Gallant  het naderende einde van de zware gevechtsoperaties in het zuidelijke deel van Gaza.

“De intensieve manoeuvreerfase in het noorden van de Gazastrook is geëindigd, en in het zuiden zal deze binnenkort ook eindigen”, zei Gallant maandagavond.

“Zo’n drie maanden geleden hebben we de fasen van de implementatie gespecificeerd en duidelijk gemaakt dat de intensieve manoeuvreerfase ongeveer drie maanden zal duren – in het noorden van de Gazastrook is deze fase afgelopen”, zei de minister van Defensie.

Volgens Gallant: “In het zuiden van de Gazastrook zullen we deze prestatie binnenkort bereiken, en op beide plaatsen zal het moment komen waarop we naar de volgende fase gaan.”

IDF-soldaten voeren activiteiten uit in de Gazastrook, 16 januari 2024. Credit: IDF.

De IDF kondigde dinsdag aan dat de undercover antiterreur-Duvdevan-eenheid de Strip zou verlaten en zich zou verplaatsen naar haar vaste locatie in Judea en Samaria.

De aankondiging kwam een ​​dag nadat de  36e Divisie , de grootste pantserdivisie van de IDF, waartoe ook de Golani Infanteriebrigade behoort, Gaza verliet voor rust en training.

Voorafgaand aan hun vertrek vielen Duvdevan-troepen ‘tientallen’ terreurinfrastructuur binnen in het zuidelijkste deel van Khan Yunis, waarbij een groep gewapende terroristen werd gedood tijdens een vuurgevecht, zei de IDF dinsdag.

Bovendien vielen soldaten van de speciale eenheden van Maglan en Egoz de kantoren van hoge Hamas- en Palestijnse Islamitische Jihad-commandanten in Khan Yunis binnen, aldus de verklaring. In één kantoor ontdekten soldaten een grote hoeveelheid wapens, munitie en granaten.

Het leger schakelde ook de bewakingscamera’s uit die Hamas gebruikte om de bewegingen van troepen te volgen en hen onder vuur te nemen. Eerder op dinsdag heeft een  helikopter van de Israëlische luchtmacht  een “observatieapparaat” getroffen dat troepen bedreigt, aldus de IDF.


Bron: https://www.israel365news.com/382518/hamas-tunnels-are-100s-of-miles-longer-than-thought-with-5000-plus-entry-points/

Datum:17 januari 2024

EN / NL/ עב