11 oktober 2023 / JNS

“Het is een ondubbelzinnige mondiale oproep tot wapens”, zegt Robert Greenway van de Heritage Foundation. “Er zal gehoor aan worden gegeven. Er zal bloed vloeien.”

Een officiële verklaring van de terroristische organisatie Hamas en opmerkingen van een voormalige Hamas-leider – die beide oproepen tot mondiale mobilisatie tegen Israël op vrijdag 13 oktober – wekken alarm bij Joodse organisaties en bij degenen die toezicht houden op het Midden-Oosten.

“De echte dreiging hier is dat er geen manier is om te weten wie de oproep zal beantwoorden, of dat er elders in de wereld al vooraf geplande acties plaatsvinden die wachten op groen licht”, aldus James Carafano, fellow bij de Heritage Foundation en senior adviseur van de president.

Carafano haalde het ‘open deur’-immigratiebeleid van de regering-Biden aan en zei, dat de Amerikaanse president ‘vrijwel elke waarschuwing na 9/11 overboord heeft gegooid’.

“Gezien het feit dat de voorbereidingen en aandacht voor de aanpak van mondiaal terrorisme in het Westen de afgelopen jaren zijn verslapt, wie weet of iemand nog aandacht heeft besteed aan deze dreiging?” Carafano vertelde JNS.

Op 10 oktober riep Hamas op tot een “Al-Aqsa Flood Friday” op 13 oktober, volgens een vertaling van het Middle East Media Research Institute. In de verklaring zocht de terreurorganisatie in haar “mobilisatieverklaring” versterking van “ons Palestijnse volk, de massa’s van de Arabische en islamitische wereld en vrije mensen wereldwijd”.

Eveneens op 10 oktober riep de in Qatar gevestigde Khaled Mashal, die Hamas leidde van 2014-2017, moslims op om vrijdag “de straat op te gaan” in een mondiaal protest tegen Israël. “Voor alle geleerden die jihad onderwijzen,” zei hij, “voor allen die onderwijzen en leren: dit is een moment voor de toepassing [van jihad].”

“Het is een ondubbelzinnige mondiale oproep tot bewapening”, vertelde Robert Greenway, directeur van het Center for National Defense bij de Heritage Foundation, aan de Daily Signal. “Er zal gehoor aan worden gegeven. Er zal bloed vloeien.”

Melissa Lantsman, de plaatsvervangende Canadese oppositieleider, verklaarde dat de “gevaarlijke en haatdragende retoriek van Hamas-terroristen die aanzetten tot geweld deze vrijdag over de hele wereld serieus moet worden genomen.”

“Ze hebben al tot grote protesten geleid ter ondersteuning van hun kwade daden. Alle bestuursniveaus moeten ervoor zorgen dat er adequate veiligheidsmaatregelen en beschermingsmaatregelen zijn getroffen voor Joodse scholen, synagogen en gemeenschapscentra in het hele land”, zei ze.

De UJA-federatie van Greater Toronto zei, dat zij de situatie in de gaten hield, maar er was geen specifieke dreiging bij hun bekend.

 

Bron: Jewish News Syndicate (JNS)
Auteur: David Swindle
Datum: 11 oktober 2023
Afbeelding: Khaled Meshal in a meeting with Spanish journalists. Credit: Trango/Wikipedia.

EN / NL/ עב