Gazaanse terreurgroep zet ‘Nakba’-record recht en spreekt Israël onbedoeld vrij van oorlogsmisdaad. Het heersende verhaal onder de meeste Palestijnen en hun voorstanders wereldwijd is dat Israël met geweld zo’n 600.000 plaatselijke Arabieren heeft verdreven voor en tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948. Deze ontheemden groeiden vervolgens uit tot de miljoenen “Palestijnse vluchtelingen”, waarvan de internationale gemeenschap nu volhoudt dat zij een “recht op terugkeer” hebben.

Maar dat is een grove verdraaiing van wat er in de meeste gevallen werkelijk gebeurde tijdens die tumultueuze jaren. In modern taalgebruik is het nepnieuws.

En het was niemand minder dan een aan Hamas gelinkte Gazaanse journalist die de zaken hielp rechtzetten in een anders anti-Israël stuk dat eerder deze week op Nakba Dag werd gepubliceerd.

Schrijvend voor de Hamas website palinfo.com, erkent Ibrahim Al-Madhoun dat…

“Helaas hadden de legers van verschillende Arabische regimes er een handje van om de mensen en de dorpen over te halen te vertrekken en hun huizen te verlaten, onder het voorwendsel van bescherming [van de dorpen] en het bestrijden van de zionistische bendes. De Palestijnen geloofden en vertrouwden hen en de gezinnen vertrokken, in de hoop dat de zionistische bendes zouden worden verslagen en hun kracht zou worden gebroken…

“De Palestijnen verkochten de juwelen van hun vrouwen om één geweer te kopen om hun dorp te verdedigen, maar de Arabische legers verzamelden hun wapens en beloofden hen dat ze namens hen zouden vechten. Ze namen de wapens en stuurden de [Palestijnse] strijders weg, en toen trokken ze zich terug zonder een gevecht te leveren.”

Misschien verrassend voor velen, is dit verslag eigenlijk in overeenstemming met wat Israël al jaren zegt – dat de meeste van de 600.000 oorspronkelijke Palestijnse vluchtelingen het resultaat waren van mislukte Arabische tactieken en niet van verdrijving door Joodse strijdkrachten.

Al-Madhoun klaagde verder dat “toen onze ouders vertrokken…zij dachten dat zij slechts tijdelijk vertrokken,” en dat als zij hadden geweten dat de Arabische legers zouden verliezen van Israël, zij liever zouden zijn gebleven om hun kansen te wagen tegen de Joden.

Het punt van het artikel was om diezelfde omringende Arabische landen te beschuldigen van het opnieuw in de steek laten van de Palestijnen door zich te schikken naar Israël en steun te betuigen voor een oplossing van het conflict dat er niet in slaagt “Palestina te bevrijden”.

“Vandaag liggen de bal en het idee weer in dezelfde rechtbank en spelen de Arabische regimes dezelfde rol van samenspannen met de bezetting. Deze regimes belegeren ons volk, bevechten het en behandelen het met vijandigheid, en zetten het onder druk om zijn wapens in te leveren en zich over te geven aan ‘Israël’.”

Maar deze keer, benadrukte Al-Madhoun, zullen de Palestijnen niet zo naïef zijn om naar de Arabische regimes te luisteren. Deze keer zullen de Palestijnen zelf de strijd leiden. En deze keer hebben ze een geheim wapen: de Israëlische Arabieren.

Temidden van een nieuwe golf van anti-Israël geweld, aangewakkerd door de “mobilisatie van de [Arabische] inwoners van Jeruzalem” en de “trouw van de ’48 Palestijnen [d.w.z. de Israëlische Arabieren] aan hun nationale identiteit,” houdt Al-Madhoun vol dat “we dichter dan ooit zijn bij de overwinning en de bevrijding.”


Bronvermelding:
Datum:        24-05-2022
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:          Twitter-screenshot van journalist Ibrahim Al-Madhoun uit Gaza met Hamas-leider Yahya Sinwar, 6 mei 2022.
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב