De gouverneur en presidentskandidaat van Florida vindt ook dat de VS zich buiten het debat over de hervorming van de rechterlijke macht moeten houden. “Jullie zijn een slim land. Jullie kunnen dit zelf oplossen.”

Florida-gouverneur Ron DeSantis is in Israël en herhaalde donderdag zijn inzet voor de veiligheid van de Joodse staat.

“We moeten degenen afwijzen die het bestaansrecht van Israël verwerpen. Dit is antisemitisme,” vertelde DeSantis. Hij sprak op een conferentie die georganiseerd is door the Jerusalem Post en gehost door het Museum van Tolerantie van het Simon Wiesenthal Centrum. Hij had net een nieuwe wet ondertekend die bedoeld is om Florida beter in staat te stellen antisemitisme te bestrijden.

“Wanneer Israël met andere maatstaven wordt gemeten dan enig ander land in de wereld, is dat antisemitisme,” vervolgde hij. “De taak waar wij als Amerikanen voor staan is om Israël en het Joodse volk krachtig en openlijk te steunen.”

De gouverneur van Florida verwees, zoals de meeste zo niet alle Amerikaanse presidentskandidaten voor hem, naar Jeruzalem als de “eeuwige hoofdstad van het Joodse volk”.

Ook drong hij er bij Washington op aan zich niet te mengen in Israëls interne debat over justitiële hervormingen.”Jullie zijn een slim land. U kunt dit zelf oplossen. We moeten ons niet mengen in deze belangrijke kwesties,” zei DeSantis.

Katholieken, evangelischen en Trump

DeSantis is momenteel de frontrunner voor de Republikeinse presidentsnominatie bij de verkiezingen van 2024. Sommigen geloven dat DeSantis, met zijn sterk conservatief katholiek-christelijke achtergrond, als president nog verder zou gaan dan Donald Trump in het bevorderen van Israëlische belangen en het innemen van een fel pro-Israël standpunt op het internationale toneel.

Het is een vreemd fenomeen, zowel voor evangelicals als voor Israëli’s, die hen zien als de belangrijkste christelijke bondgenoten van de Joodse staat.

Terwijl de mainstream protestantse kerk liberaler wordt, is er een groeiende conservatieve beweging in de katholieke kerk, die altijd conservatiever is geweest in sociale kwesties van politiek belang. Daarom zijn steeds meer evangelische kiezers nu bereid katholieke politici te steunen, en DeSantis is een belangrijke begunstigde van deze ontwikkeling.

Toch heeft de katholieke kerk een duister antisemitisch verleden. Paus Johannes Paulus II heeft gedaan wat hij kon om de kloof met de “oudere broers en zussen” van de Kerk, de Joden, te overbruggen. Maar veel Joden en Israëli’s blijven wantrouwig.

Een pro-Israël katholieke revolutie?

Zou een nieuwe generatie katholieken zoals DeSantis – sterk conservatief en pro-Israël – eenzelfde soort verzoening met de Joodse natie kunnen bewerkstelligen als evangelicalen in de afgelopen decennia?

Hij slaat in ieder geval de juiste toon aan. Nadat hij gouverneur werd, tweette DeSantis: “Ik heb beloofd de meest pro-Israël gouverneur in Amerika te zijn.”

Begin 2019 streefde DeSantis naar sancties tegen Airbnb over zijn beslissing om Joodse eigendommen in de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” te schrappen ter ondersteuning van de anti-Israël Boycot, Divestment en Sancties (BDS) beweging.

In een toespraak tot de Jewish Republican Coalition in november 2022 verklaarde DeSantis dat hij als gouverneur “de eerste gekozen vertegenwoordiger in het hele land was die openbare evenementen hield in Judea en Samaria”, eraan toevoegend dat het hem “niet kan schelen wat het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt. Het is geen bezet gebied, het is betwist gebied. Je moet de geschiedenis kennen.”

Tijdens zijn huidige bezoek bekritiseerde DeSantis, naast bovenstaande opmerkingen, de vermeende zwakte van de regering Biden inzake Iran, haar nucleaire programma en de dreigementen van de ayatollahs om Israël uit te schakelen. Zowel de regering-Netanyahu als de Israëlische oppositiepartijen hebben kritiek geuit op het Iran-beleid van het Witte Huis onder Biden.


Bronvermelding:
Datum:        28-04-2023
Auteur:        Redactie Israel Today | Ryan Jones
Beeld:          De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, in Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב