De activisten droegen zwarte T-shirts met de tekst ‘Googler Against Genocide’ en ‘No Tech for Apartheid’.

Technologiegigant Google hekelde dinsdag anti-Israëlprotesten in zijn hoofdkantoor in New York City, waar vier van de ongeveer vijftig activisten werden gearresteerd, en in Sunnyvale, Californië, waar vijf arrestaties werden verricht onder een tachtigtal activisten  .

“Hun gedrag was onaanvaardbaar, uiterst ontwrichtend en zorgde ervoor dat collega’s zich bedreigd voelden”, schreef Chris Rackow, vice-president van mondiale veiligheid bij Google, in een interne memo waarin hij opmerkte dat de demonstranten kantoren hadden overgenomen, eigendommen hadden vernield en mensen op het werk hadden onderbroken.

Als reactie daarop verloren 28 werknemers die zichzelf op hun zwarte T-shirts uitriepen tot ‘Googler tegen Genocide’ hun baan.

Het contract ter waarde van 1,2 miljard dollar van het bedrijf met Israël – getiteld ‘Project Nimbus’ – voorziet in cloud computing en kunstmatige intelligentie voor de regering en het leger.

“Deze flagrante vergeldingsdaad is een duidelijke indicatie dat Google zijn contract ter waarde van 1,2 miljard dollar met de genocidale Israëlische regering en het leger meer waardeert dan zijn eigen werknemers”, aldus een verklaring van No Tech for Apartheid, die de protesten had georganiseerd, over de ontslagen.

Rackow zei: “we zullen ons al lang bestaande beleid blijven toepassen om actie te ondernemen tegen ontwrichtend gedrag – tot en met ontslag.”


Datum: 19-04-2023

Auteur: JNS

Beeld: Google-kantoren in Californië. Krediet: Tada Images/Shutterstock.

Website: www.JNS.org

EN / NL/ עב