Arabische en Joodse jongvolwassenen uit het hele Midden-Oosten zullen donderdagavond samen de Internationale HolocaustHerdenkingsdag herdenken in een gezamenlijke virtuele ceremonie georganiseerd door de Israëlisch-Is NGO en de Mimouna Association in Marokko.

Het evenement, getiteld “Holocaustherdenking vanuit het perspectief van de Abraham-akkoorden en Noord-Afrikaanse landen”, vindt plaats om 7.<> uur. Israël tijd en omvatten overheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van het Israëlische Yad Vashem World Holocaust Remembrance Center en tientallen jonge volwassenen.

Israel-Is werkt aan het verbeteren van het imago van Israël in de wereld. Mimouna is een Marokkaanse NGO opgericht door jonge moslims om het Joods-Marokkaanse erfgoed te promoten en te behouden. Het evenement maakt deel uit van hun gezamenlijke “Leaders for Tomorrow” -programma, dat bijna 2.000 jonge leiders uit de Abraham Accords-landen heeft samengebracht.

“We hadden ons zo’n gebeurtenis een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen,” vertelde Matan Dansker, directeur strategie voor Israel-Is, aan ALL ISRAEL NEWS. “Hoewel de Israëli’s gewend zijn geraakt aan de akkoorden, is het echt indrukwekkend dat we samen kunnen komen met onze broeders en zusters in de regio en zo’n gevoelig onderwerp kunnen bespreken.”

De avond wordt geopend met een paneldiscussie van vertegenwoordigers van Abraham Accords en Noord-Afrikaanse landen die pioniers zijn in holocaustherdenking en onderwijs. De tweede helft zal breakout-sessies omvatten om gezamenlijke discussies tussen jonge leiders uit Israël, het Midden-Oosten en Noord-Afrika mogelijk te maken.

“Een van de dingen die we ons hieruit realiseerden, is dat mensen aan beide kanten moeten leren over elkaars verleden en geschenken, over onze angsten en angsten,” voegde Dansker eraan toe.

Het evenement komt op de hielen van de release van een rapport dat donderdagochtend is gepubliceerd door het Center for the Study of Contemporary European Jewry aan de Universiteit van Tel Aviv. Het rapport richt zich op verschillende initiatieven van regeringen en burgers over de hele wereld om het Joodse erfgoed te behouden, om les te geven over de Holocaust en om antisemitisme en racisme in het algemeen te bestrijden. Het rapport benadrukt het uitbreiden van holocaustonderwijs, ook in de Arabische wereld.

“In 2022 is de Arabische wereld getuige geweest van een frisse geest van openheid ten opzichte van Joden en het Jodendom”, aldus het 42 pagina’s tellende rapport. “De trend was vooral zichtbaar in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Marokko. Toch werden ook in Saoedi-Arabië en Egypte aanzienlijke positieve voorbeelden opgetekend. De omarming van het Joodse erfgoed in Arabische landen houdt verband met normalisatieprocessen met Israël. Het wordt ook beïnvloed door campagnes tegen islamitisch radicalisme die sociale omgevingen van religieuze tolerantie en interreligieuze dialoog cultiveren. “

Het rapport benadrukt specifiek de deelname van Egypte aan de zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in januari 2022, waarin een resolutie werd aangenomen waarin de ontkenning van de Holocaust werd veroordeeld.

“Deze positieve trend weerspiegelt een significante ommekeer in het Arabische discours over de Joodse geschiedenis,” voegde een release over het rapport eraan toe. “Dit werd getoond in een flink aantal nieuwe initiatieven, sommige op literair gebied, ter bevordering van het behoud van joods erfgoed in verschillende Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, Egypte en Marokko.”

Eerder deze maand bevestigde de VAE dat het Holocaust-onderwijs zou opnemen als onderdeel van zijn primaire en secundaire curricula, waardoor het de eerste Arabische staat werd die Holocaust-onderwijs in zijn nationale curriculum introduceerde.

“Holocaust-educatie is erg belangrijk omdat de Arabische wereld dit soort onderwijs tot nu toe heeft gemist,” vertelde Saoud Saqer, een vredesactivist van de VAE en Abraham Accords-expert aan ALL ISRAEL NEWS. “Toen ik opgroeide, waren er veel complottheorieën over de Holocaust en ze veroverden de Arabische wereld in het algemeen … Holocaust-educatie zal deze historische feiten rechtzetten.”

Saqer zei dat de beslissing om Holocaust-onderwijs op te nemen in overeenstemming is met het “VAE-thema van tolerantie”, en hij gelooft dat het een generatie zal duren voordat het land deze tragedie van de Joodse geschiedenis begrijpt.

“Toen we voor het eerst de betrekkingen met Israël normaliseerden, zeiden we dat we onze neven en nichten zouden leren kennen,” legde Saqer uit. “Maar twee jaar later noemen we elkaar nu broers in plaats van neven en nichten. We hebben meer gemeen dan wat ons verdeelt.”


Bronvermelding:
Datum:        26-01-2023
Auteur:         Maayan Hoffmann
Beeld:           Olivier Fitoussi /Flash90
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב