Staatssecretaris ontwijkt de vraag wanneer hem wordt gevraagd of de regering van Biden de Israëlische soevereiniteit erkent en noemt het een “juridische kwestie”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei maandag dat hoewel de Golanhoogten “erg belangrijk zijn voor de veiligheid van Israël”, de regering Biden de kwestie als een “juridische kwestie” beschouwde die momenteel niet op hun agenda stond.

In een interview met Wolf Blitzer van CNN ontweek Blinken een direct antwoord op de vraag of de regering-Biden het strategische plateau zou blijven zien als onderdeel van Israël nadat president Donald Trump de Israëlische soevereiniteit had erkend over het gebied dat in 1967 werd veroverd op Syrië.

De vage reactie van de staatssecretaris, die zou kunnen worden opgevat als een terugtrekking uit de duidelijke erkenning van de Israëlische soevereiniteit door de regering Trump, trok een snelle reactie van het kantoor van de Israëlische premier.

“Israëls standpunt is duidelijk. In elk mogelijk toekomstig scenario zal de Golan Israëlisch blijven, ”zei de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu, volgens The Jerusalem Post .

Blinken gaf toe dat de Golan cruciaal was voor de strategische positie van Israël. “Kijk, afgezien van de wettigheid van die vraag, praktisch gezien is de Golan erg belangrijk voor de veiligheid van Israël”, zei hij.

“Zolang Assad aan de macht is in Syrië, zolang Iran aanwezig is in Syrië, vormen militiegroepen die worden gesteund door Iran, het Assad-regime zelf – al deze vormen een aanzienlijke veiligheidsbedreiging voor Israël, en in de praktijk is de controle van de Golan in die situatie, denk ik, blijft van wezenlijk belang voor de veiligheid van Israël. “

Blinken suggereerde echter dat de juridische kwestie van de Israëlische soevereiniteit nog steeds ter discussie staat, ondanks de erkenning van Trump. “Juridische vragen zijn iets anders. En als de situatie in Syrië na verloop van tijd zou veranderen, zouden we daar naar kijken. Maar we zijn nog lang niet zo dichtbij, ‘zei Blinken.

Ongeveer 50.000 mensen wonen op de Golanhoogvlakte, ongeveer gelijk verdeeld over Joden en Druzen. De Heights werden tijdens de Zesdaagse Oorlog uit Syrië veroverd en waren het toneel van hevige veldslagen tijdens de Yom Kippoer-oorlog van 1973. Door middel van een parlementaire handeling paste Israël in 1981 zijn wetten toe op het gebied, waardoor het grondgebied effectief werd geannexeerd.

Terwijl Syrië instortte in het licht van de tien jaar durende burgeroorlog daar, erkende Trump in maart 2019 de Israëlische soevereiniteit over het grondgebied.

Hoewel dat besluit snel werd veroordeeld door Arabische staten , is de beloofde oppositie in de ‘Arabische straat’ nooit uitgekomen, net zoals dat niet het geval was toen de VS hun ambassade naar Jeruzalem verplaatste.

Een jaar later zat Trump de ondertekening van de Abraham-akkoorden voor die tegen het einde van zijn regering ertoe hadden geleid dat vier Arabische landen – de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko – diplomatieke betrekkingen met Israël hadden.


Bronvermelding:
Datum:        09-02-2021
Auteur:        Paul Shindman
Beeld:          Premier Benjamin Netanyahu (Twitter / PM van Israël / Screenshot)
Website:      worldisraelnews.com


 

EN / NL/ עב