Volgens de Israëlische politie is er zaterdagavond vanuit de Palestijnse stad Silwad geschoten op een overvolle Israëlische bus op weg naar de stad Ariel. 

De schietpartij vond plaats ten oosten van Tel Aviv, op Route 60, de belangrijkste noord-zuid-snelweg die de regio’s Judea en Samaria met elkaar verbindt. De bus werd gevonden met acht kogelgaten, maar niemand raakte fysiek gewond bij de aanval. 

De buschauffeur, die niet bij naam werd genoemd, zei dat hij “erop stapte” en de bus en passagiers in veiligheid kon brengen.

“Het is een donker gebied en er zijn geen soldaten gestationeerd, dus mijn doel was om zo ver mogelijk weg te komen,” zei hij.

Passagiers belden de politie en stapten uit bij de Shiloh Junction waar soldaten waren gestationeerd, zei Yuval Hadad, een van de passagiers, die de aanval beschreef aan Ynet News. 

‘We hoorden een paar luide ‘boems’. Ik dacht eerst dat er iets op de bus was gevallen. Maar toen ik andere passagiers dekking zag zoeken, nam ik aan dat het stenengooien was’, zei Hadad.

De chauffeur vertelde Ynet dat hij pas zag dat de “bommen” uit kogelgaten kwamen toen hij van boord was gegaan bij de Shiloh Junction.

‘Zoiets heb ik nog nooit eerder gezien’, zei hij. ‘Ik heb de hele nacht niet geslapen. Ik tril nog steeds.” Hij kreeg lof voor zijn snelle reactie. 

Israëlische veiligheidstroepen lanceerden onmiddellijk een klopjacht op de aanvaller, of aanvallers, en sloten tijdelijk de toegang tot Silwad af, meldde de Palestijnse pers. Doktoren werden ook gebeld, maar hoefden uiteindelijk niemand te behandelen.

Binyamin Regional Council-voorzitter Yisrael Gantz, die opmerkte dat er “een groot wonder [was] gebeurd”, beweerde dat de schietpartij plaatsvond omdat de Israëlische autoriteiten niet genoeg doen om dergelijke aanvallen af ​​te schrikken.

“We eisen onmiddellijke, beslissende en diepgaande acties om het terrorisme uit te roeien en de afschrikking op de grond te herstellen”, zei Gantz.

De Israeli Bus Drivers Union riep op tot een einde aan “geweld en terreur” tegen Israëlische bussen.

“We mogen het leven van de chauffeurs en passagiers niet verwaarlozen”, zei de vakbond in een verklaring.

Tamar Ohana van de Democratische Arbeidersorganisatie “Koach LaOvdim” prees de acties van de chauffeur en zei dat hij een ramp had voorkomen.

“We ondersteunen de chauffeurs die zich elke dag in de frontlinie bevinden en die aan de ene kant te maken hebben met terrorisme met stenengooien en aan de andere kant met geweld door passagiers. Dit is een dagelijkse herinnering aan de noodzaak om chauffeurs te erkennen als ambtenaren en dat is waar we voor zullen blijven vechten,” zei Ohana. 

De aanval vindt plaats tegen een achtergrond van escalerende spanningen op de Westelijke Jordaanoever, terwijl de Israëlische strijdkrachten invallen en arrestaties hebben uitgevoerd als reactie op een golf van dodelijke terreuraanslagen die eerder dit jaar tot de dood van 19 mensen leidden. 

Op dezelfde dag van de schietpartij in de bus dit weekend werden drie vrouwen uit de Palestijnse stad Nablus (in het Hebreeuws Sichem genoemd) gearresteerd bij een controlepost op de Westelijke Jordaanoever toen ze werden betrapt met een zelfgebouwd machinepistool in hun auto.


Bronvermelding:
Datum:        21-08-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Een Israëlische bus met kogelgaten van een terreuraanslag bij het Palestijnse dorp Silwad, 20 augustus 2022. (Met dank)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב