Foreign minister  Eli Cohen bevestigde aan ´KAN News´ dat een voorstel voor een staakt-het-vuren door Egypte is gestuurd en door het departement van defensie wordt overwogen.

Egypte bleef woensdag bemiddelen in een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad om een einde te maken aan Operatie Shield and Arrow, zelfs toen laatstgenoemde een spervuur van raketten bleef afvuren op Israëlische steden in het zuiden en het gebied rond Tel Aviv.

“De campagne is nog steeds niet voorbij,” zei premier Benjamin Netanyahu in een verklaring aan de media. “We zeggen tegen de terroristen en degenen die ze hebben gestuurd: We zien jullie overal; jullie kunnen je niet verbergen.”

Een hoge diplomatieke bron zei echter dat Israël “klaar is voor een staakt-het-vuren; we hebben gedaan wat we moesten doen” in Gaza.

“Een staakt-het-vuren zal alleen worden beoordeeld op daden en niet op woorden,” zei een andere hoge diplomatieke bron.

Na meer dan 100 IDF-aanvallen en meer dan 300 raketaanvallen van voornamelijk de Palestijnse Islamitische Jihad van Gaza eerder op woensdag, heeft Egypte Israël de hand gereikt om te zeggen dat de PIJ een staakt-het-vuren wil, bevestigde The Jerusalem Post op basis van meerdere bronnen.

Voorts hebben topambtenaren van de IDF aanbevolen een staakt-het-vuren te aanvaarden in het kader van de belangrijke successen van de huidige operatie.

Om 20.00 uur woensdagavond echter hebben de Islamitische Jihad en de IDF elk nog een aanzienlijke reeks aanvallen op elkaar uitgevoerd.

Minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen bevestigde aan ‘KAN News’ dat een voorstel voor een staakt-het-vuren door Egypte is gestuurd en door het ministerie van Defensie wordt afgewogen.

De hoge diplomatieke bron zei dat Egypte de centrale speler is in staakt-het-vuren gesprekken, ondanks berichten in Arabische media dat Qatar en de VN erbij betrokken zijn.

Raketaanval op zuidelijk en centraal Israël

Volgens onbevestigde Palestijnse berichten zijn er 21 Palestijnen gedood, terwijl er nog geen Israëlische aanwijzingen zijn over hun identiteit van strijders of burgers.

Netanyahu zei dat er tijdens Operatie Shield and Arrow geen Israëli’s zijn omgekomen, hoewel er meldingen zijn van een aantal gewonden.

De IDF begon, eerder, rond 12:30 uur, een grootscheepse preventieve aanval op verschillende raketposities van de Islamitische Jihad, waaronder enkele die voor het blote oog verborgen waren, na het ontvangen van inlichtingen dat de terreurgroep zich klaarmaakte voor een omvangrijke ronde van raketaanvallen op Israël.

Om 11.45 uur voerde de IDF haar eerste aanval van woensdag uit op een groep van de Islamitische Jihad die zich klaarmaakte om raketten af te vuren in de buurt van de zuidelijke Gazastad Khan Yunis.

Dit voorval kwam na een soortgelijk incident op dinsdag aan het begin van de avond.

Na deze incidenten en samen met andere signalen van de inlichtingendienst zei IDF-hoofdwoordvoerder Brigadier Generaal Daniel Hagri dat de IDF besloot om in plaats van alleen selectief raketbemanningen op weg naar hun raketafvuurposities aan te vallen, preventief een aantal verborgen raketposities aan te vallen die de inlichtingendienst eerder had gevonden.

Op dat moment zei Hagari dat de redenering van de IDF was dat het beter was om de Jihad organisatie weer op de hielen te zitten, dan te proberen tientallen raketbemanningen op te sporen als ze al in de buurt van hun posities zijn.

Rond 13.00 uur op woensdag bleek uit de analyse van de IDF waarom de Islamitische Jihad het terugslaan had uitgesteld, dat de groep geschokt was door een verrassingsaanval in de nacht van maandag op dinsdag, waarbij drie van haar topleiders en tien belangrijke militaire posities werden uitgeschakeld, gevolgd door het succesvol verijdelen door de IDF van haar aanvankelijke pogingen om terug te slaan, aldus Hagari.

Zo verijdelde de aanval van de IDF op een bemanning van antitankraketten op dinsdagavond, een aanvankelijke poging om een van haar meer geavanceerde wapens tegen Israël te gebruiken, in tegenstelling tot veel van haar raketten, die minder nauwkeurig zijn.

Hagari verwierp elke opvatting dat de Islamitische Jihad met succes psychologische oorlogsvoering tegen Israël gebruikte door haar tegenaanval langzaam uit te rollen.

De IDF is veeleer van mening dat zij de Islamitische Jihad consequent op de hielen heeft gezeten, maar zonder zich in een langer gevecht of een groter gevecht met Hamas te storten.

IDF-stafchef Luitenant Generaal Herzi Halevi bezocht woensdagmiddag vroeg het zuiden om er persoonlijk voor te zorgen dat Israëls raketverdediging en andere verdedigingselementen op het hoogste alarmniveau blijven.

Als Hamas serieus had meegedaan, had het conflict langer kunnen duren dan de vele rondes die Israël met de Islamitische Jihad heeft gehad en die allemaal in minder dan 72 uur zijn beëindigd.

Maar Hamas bleef grotendeels buiten de strijd, ondanks enkele van zijn publieke verklaringen waarin stond dat ze zouden meedoen.

De IDF zei woensdag dat het ‘David Sling’ raketafweersysteem ook was gebruikt om een middellangeafstandsraket neer te schieten die op Tel Aviv was afgevuurd.

David’s Sling

In 2018 werd David’s Sling gebruikt tegen twee raketten die vanuit Syrië werden afgevuurd, maar het is sindsdien niet meer operationeel gebruikt.

Bovendien wilde de IDF benadrukken dat dit de eerste keer was dat ‘David’s Sling’ werd gebruikt ter verdediging van Tel Aviv.

Het werd woensdag alleen gebruikt om zijn status te testen in een situatie waarin er noodalternatieven waren.

Samen met de Iron Dome tegen korteafstandsraketten en het Arrow-verdedigingssysteem tegen langeafstandsraketten is David’s Sling het middelste element van Israëls raketverdediging.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
10-05-2023

Auteur:
Yonah Jeremy Bob en Lahav Harkov (vertaald uit het Engels)

Beeld:
An Iron Dome launcher fires an interceptor missile as rockets are fired from Gaza, in Ashkelon, Israel May 10, 2023 (photo credit: REUTERS/AMIR COHEN)

Website:
jpost.com

________________________________________________________________________

 

EN / NL/ עב