De 3200 jaar oude vondst kan bewijzen dat Israëlieten geletterd waren toen ze het land binnenkwamen.

Een loden tablet is aangetroffen op een plaats waarvan miljoenen Joden en christenen geloven dat de Israëlitische leider Jozua een altaar bouwde en bevat de oudste Hebreeuwse tekst die ooit in het Land Israël is gevonden, evenals de naam van God, concludeert een academisch artikel dat vrijdag is gepubliceerd.

De peer review van het kleine 3.200 jaar oude vervloekingstablet dat meer dan twee jaar geleden op de berg Ebal in Samaria werd ontdekt, zal naar verwachting het debat in de archeologische gemeenschap over de vondst opnieuw doen oplaaien. Het zou kunnen bewijzen dat de Israëlieten in die tijd geletterd waren en licht kunnen werpen op de datum van de Exodus uit Egypte.

“De tekst … is de oudste Hebreeuwse tekst die binnen de grenzen van het oude Israël is gevonden … sinds ten minste twee eeuwen,” aldus het artikel in Heritage Science.klik hier voor researchrapport

“Het grote punt is dat we bewijs hebben van Hebreeuws schrift in Israël vroeger dan eerder is vastgesteld, evenals vermelding van twee namen van de Hebreeuwse God, allemaal van de plaats waar volgens de Bijbel Jozua een altaar bouwde,” zei Scott Stripling, de directeur van het Bible Seminary in Katy, Texas, die het tablet ontdekte, in een telefonisch interview met JNS.

Het gevouwen, 2×2 centimeter vierkante loden tablet werd gevonden in december 2019, tijdens een onderzoek van afgedankte materialen van een opgraving op de site die meer dan drie decennia eerder was geleid door professor Adam Zertal (1936-2015) van de Universiteit van Haifa.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
14-05-2023

Auteur:
13 mei 2023 / JNS (Jewish News Syndicate)

Website:
newsrael.com

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב