Rond de tijd dat de coronacrisis uitbrak, werd de grootmoeder van Yair Levi ziek. Levi, een muzikant, zocht naar een gebed om voor haar te reciteren en kwam een ​​bijbels vers tegen waar hij een compositie van maakte.

Het resultaat was “Refa Na”, een genezend gebed dat de in hele wereld viraal ging, aldus schrijft ISRAEL21C.

“Het kwam binnen een week uit en het explodeerde gewoon. Mensen die geen Hebreeuws kennen, zingend en biddend dat Covid-19 snel voorbij zou gaan,” herinnert Levi zich.

“Ik heb covers van over de hele wereld”, zegt hij. ‘Een van de covers die ik kreeg, was van Carine. Ze zong het eerst in het Hebreeuws en daarna in het Arabisch.”

Carine Basisili is een Libanese vrouw die in de Verenigde Staten woont. Ze is geen professionele zangeres. De afgelopen heeft ze muziek gemaakt vanuit een verlangen om mensen kracht, hoop en vrede te brengen.

Dit Hebreeuwse lied resoneert met mijn ziel. “Ik heb nooit een band gehad met het Joodse volk. Hoewel ze in mijn land mijn vijanden zouden moeten zijn, heb ik ze nooit als vijanden beschouwd”, zegt ze, onze families hebben ons nooit geleerd te haten.” Toch zegt Bassili dat ze de moed moest verzamelen om met Levi in ​​contact te komen. Ze vroeg Levi of hij lied met haar in het Arabisch wilde

zingen.

Carine Bassili woont in de VS en werkt aan muziek om mensen te versterken en hoop te geven.
Foto: Susan Taylor / cbpurelove5 / Instagram-screenshot via ISRAEL21C

Levi was onder de indruk. “Van haar kant is ze verbazingwekkend moedig om het te doen,” zegt hij. “Van mijn kant, als iemand die vele jaren in het leger heeft gezeten, had het ook voor mij iets ingewikkelds. Ik ken Libanon op een andere manier.”

“Ik denk dat een van de verbazingwekkende dingen in deze samenwerking is dat het deel uitmaakt van een gesprek. We leerden elkaar kennen en begrepen dat we allebei geen mensen zijn die zeggen ‘Laten we vrede sluiten door het verleden te vergeten ”, legt hij uit.

‘Ik vergeet mijn verleden niet. Ik zeg niet dat er geen conflict is. Maar we zijn hier om met elkaar te praten en elkaar als mensen in de ogen te kijken.” Bassili is het daarmee eens. “Ik heb dingen meegemaakt, maar ik kies deze plek omdat we moeten vergeven en vooruit moeten. We hoeven het niet te vergeten, maar we moeten vooruit.”


Bronvermelding:
Datum:        14-03-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:         Foto Yair Levi
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב