2.200 raketten afgevuurd, waaronder op Tel Aviv, Dimona, Jeruzalem; schutters infiltreren in Sderot; minstens 6 doden, 300 gewonden; IDF verklaart ‘staat van oorlogsgereedheid’, roept reserves op

Palestijnse terroristen in de Gazastrook lanceerden zaterdagochtend massale raketbeschietingen op het zuiden en midden van Israël, in combinatie met een aanval van tientallen schutters die de grensstad Sderot en andere gemeenschappen infiltreerden en slaags raakten met troepen van de Israël Defense Force. Minstens zes mensen werden gedood en bijna 300 gewond, en er werden slachtoffers gemeld uit Sderot.
De ongekende verrassingsaanval door terroristen in de Gazastrook begon rond 6:30 uur ’s ochtends en de Israëli’s vierden de laatste dag van het Sukkot-feest dat een week duurde met honderden raketten die op Israël werden afgevuurd. Het kwam een dag nadat Israël en de Arabische wereld de 50e verjaardag vierden van de verrassingsaanval door Egypte en Syrië die de Yom Kippoer Oorlog inluidde.
Ook deze aanval leek Israël volledig te verrassen.
Minister van Defensie Yoav Gallant haastte zich naar Tel Aviv om met de veiligheidschefs te overleggen. Premier Benjamin Netanyahu nam ook deel. De IDF zei dat het overging naar een “staat van oorlogsgereedheid” en Gallant gaf toestemming om op grote schaal reservisten op te roepen.
Gallant kondigde ook een noodsituatie af binnen een bereik van 80 kilometer van de Gazastrook.
De “speciale situatie” staat het thuisfrontcommando van het leger toe om bijeenkomsten te beperken en gebieden af te sluiten. Het gebied omvat de grote steden Tel Aviv en Beersheba.
In een verklaring zei de IDF dat stafchef Lt. Gen. Herzi Halevi een evaluatie uitvoerde en actieplannen goedkeurde.
sraeli firefighters extinguish fire after a rocket fired from the Gaza Strip hit a parking lot in Ashkelon, Oct. 7, 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)
“Hamas… which is behind this attack, will bear the results and responsibility for the events,” the IDF said.
“Hamas voerde een gecombineerde operatie uit die bestond uit het afvuren van raketten en een terroristische infiltratie in het grondgebied van de staat Israël,” zei de IDF in een verklaring.
“De IDF zal de inwoners van de staat Israël beschermen.”
Gallant zwoer dat Israël “deze oorlog zal winnen.”
Twee uur na de eerste raketten begon de IDF met aanvallen op Gaza.
Rockets are fired from Gaza City towards Israel on October 7, 2023. (SAID KHATIB / AFP)
Later vertelde IDF-woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari aan verslaggevers dat meer dan 2.200 raketten sinds 6.30 uur op Israël waren afgevuurd en dat de IDF de operatie “Iron Swords” had gelanceerd als antwoord op de verrassingsaanval van Hamas op Israël.
De Hamas-terroristen infiltreerden vanaf het land, de zee en vanuit de lucht. Op minstens zeven plaatsen werd gevochten tussen Hamas-terroristen en IDF-troepen, en de gevechten gingen door.
De IDF wilde nog geen commentaar geven op berichten dat er soldaten of burgers waren ontvoerd.
De waarschuwingssirenes voor rood alarm werden geactiveerd in Tel Aviv, zo’n 70 kilometer van de Gazastrook, en in Sde Boker, Arad en Dimona in het zuiden, ook meer dan 70 kilometer verderop. Later werden raketten afgevuurd in de richting van Jeruzalem.
Inwoners van deze gebieden hoorden explosies en er werden directe inslagen op gebouwen gemeld in Ashkelon, de Gederot regio en Tel Aviv.
Smoke rises after a rocket fired from the Gaza Strip hit a house in Ashkelon, southern Israel, Saturday, Oct. 7, 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)
Op beelden is te zien hoe gewapende Palestijnen vrachtwagens besturen en het vuur openen in Sderot. Een ander filmpje zou een handzweefvliegtuig tonen bij de grens met Gaza.
Er zijn een aantal slachtoffers gemeld. Het is onduidelijk hoeveel terroristen het land zijn binnengekomen.
Op niet-geverifieerde beelden uit de Gazastrook zouden Hamas-terroristen te zien zijn met het lichaam van een IDF-soldaat die tijdens de aanval uit Israël werd meegenomen.
Op de grafische video’s was te zien hoe het lichaam uit een vrachtwagen werd gehaald, terwijl een menigte eromheen zwermde, het lichaam vertrapte en “God is groot” riep. Een andere video leek Palestijnse terroristen te tonen die een levende Israëlische soldaat op een motor wegsleepten.
Andere video’s toonden een menigte Palestijnse mannen die rond en bovenop een Israëlische tank dansten die in brand stond, en sommige clips leken Israëlische burgers te tonen die gevangen waren genomen door de terreurgroep.
De authenticiteit van de video’s kon niet onmiddellijk worden geverifieerd.
Palestinians take control of an Israeli tank after crossing the border fence with Israel from Khan Yunis in the southern Gaza Strip on October 7, 2023. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Een inwoner van Kibboets Be’eri zei dat er terroristen op straat zijn in het kleine stadje vlakbij de grens met Gaza.
Dvir Efrat vertelde Channel 12 dat ze haar stem niet boven een fluistering durft uit te tillen en dat ze met een mes in haar huis is gebarricadeerd.
“Ik kan geweervuur horen,” zei ze.
De ambulancedienst van Magen David Adom zei dat een vrouw van in de zestig was gedood bij de raketaanvallen op het zuiden en midden van Israël.
A residential building in Tel Aviv is damaged following a rocket attack from the Gaza Strip into Israel on October 7, 2023. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
De burgemeester van Kuseife, Abd al-Aziz Nassara, vertelde aan de publieke omroep Kan dat er ten minste vier doden zijn en meerdere gewonden als gevolg van een aantal raketinslagen in de stad.
Kuseife, een bedoeïenenstad in het zuiden van Israël, ligt zo’n 65 kilometer van de Gazastrook.
Het hoofd van de regionale raad van Sha’ar Hanegev, Ofir Liebstein, werd vanmorgen gedood tijdens gevechten met terroristen van Hamas, zeiden lokale autoriteiten.
“Ofir werd gedood toen hij een stad ging verdedigen tijdens een terroristische aanval,” zei de raad.
Het plaatsvervangend hoofd van de raad, Yossi Keren, vult momenteel zijn plaats in.
Ziekenhuizen meldden dat ze bijna 300 gewonden behandelden bij de aanvallen, waarvan ongeveer twee dozijn ernstig of ernstig gewond zijn.
Het Israëlische leger riep inwoners van het zuiden en midden van Israël op om dicht bij schuilkelders te blijven te midden van het massale spervuur.
“Het publiek in het zuiden en midden van het land wordt dringend verzocht om in de buurt van beschermde gebieden te blijven en de instructies van het Home Front Command op te volgen,” zei de IDF in een aankondiging vroeg op zaterdag.
In een video uit Ashkelon die circuleert op sociale media, zijn grote zwarte rookpluimen van branden te zien vanaf een vermoedelijke inslagplaats.
Hamas zei dat het 5.000 raketten had gelanceerd op Israël in een verrassingsaanval in de vroege ochtend die het “Operatie Al-Aqsa Zondvloed” noemde.
Mohammad Deif, de schimmige militaire commandant van Hamas, gaf een verklaring uit waarin hij zei dat de voortdurende aanvallen een vergelding zijn voor Israëls “ontheiliging” van de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem.
Hij voegde eraan toe dat Israël dit jaar honderden Palestijnen heeft gedood en verwond en dat Israël aanbiedingen voor gevangenenruil heeft afgewezen.
Er werden meer dan 5.000 raketten afgevuurd, beweerde Deif.
“Vandaag brengen de mensen de revolutie terug en blazen ze de Mars van de Terugkeer nieuw leven in,” zei hij.
Hij drong er bij de Arabieren in Jeruzalem en binnen Israël, in de Negev, Galilea en het noorden van Israël op aan om “de aarde onder de voeten van de bezetters in brand te steken.”
Smoke rises after a rocket fired from the Gaza Strip hit in Ashdod, southern Israel, October 7, 2023. Jamal Awad/Flash90
Hij riep verder het “islamitische verzet in Libanon, Irak en Syrië” – landen met terreurbewegingen die militair gesteund worden door Iran – op om “hun verzet vandaag te laten samensmelten met dat van de Palestijnen” en “nu te beginnen met de mars naar Palestina.”
Saleh al-Arouri, plaatsvervangend hoofd van Hamas, die beschouwd wordt als de leider van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, gaf een verklaring uit met dezelfde strekking, waarin hij de Arabische en islamitische naties opriep om zich aan te sluiten bij “Operatie al-Aqsa Zondvloed”.
De Tempelberg wordt door Joden vereerd als de historische locatie van de twee Joodse tempels en is daarmee de heiligste plaats van het Jodendom. Het is ook de op twee na heiligste plaats voor moslims, die het de Al-Aqsa moskee of het Nobele Heiligdom noemen.
Provocaties en geweld op de site zijn vaak uitgelopen op grotere brandhaarden.
De aanvallen vanuit Gaza kwamen na weken van verhoogde spanningen langs Israëls onstabiele grens met Gaza en dodelijke botsingen op de Westelijke Jordaanoever.
De terreurgroep Hamas greep in 2007 de controle over het gebied. Sindsdien hebben Israël en Hamas vier oorlogen uitgevochten. Er zijn ook talrijke kleinere gevechtsronden geweest tussen Israël en Hamas en andere kleinere terreurgroepen die in Gaza gevestigd zijn.
Het geweld is de afgelopen anderhalf jaar toegenomen op de Westelijke Jordaanoever, met een toename van Palestijnse schietaanvallen op Israëlische burgers en troepen, bijna dagelijkse arrestatie-invallen door het leger en een toename van wraakaanvallen door extremistische joodse kolonisten op Palestijnen.
Bij Palestijnse aanvallen in Israël en op de Westelijke Jordaanoever zijn sinds het begin van het jaar 27 burgers en drie soldaten omgekomen en verschillende anderen ernstig gewond geraakt.
Volgens een telling door The Times of Israel zijn er in dezelfde periode 194 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem – de meesten tijdens botsingen met veiligheidstroepen of tijdens het uitvoeren van aanvallen, maar sommigen waren niet-betrokken burgers en anderen werden gedood onder onduidelijke omstandigheden, waaronder door gewapende Israëlische kolonisten.
De spanningen hebben zich ook uitgebreid naar Gaza, waar Hamas-gebonden activisten de afgelopen weken gewelddadige demonstraties hielden langs de Israëlische grens. Deze demonstraties werden eind september na internationale bemiddeling beëindigd.
Personeel en agentschappen van Times of Israel hebben bijgedragen aan dit verslag.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
07-10–2023

Auteur:
Emanuel Fabian

Beeld:
A rocket fired from Gaza into southern Israel hits Ashkelon, October 7, 2023 (Edi Israel/Flash90)

Website:
www.timesofisrael.com

 

EN / NL/ עב