Afgelopen avond en nacht werden zowat vijftien raketten door Hamas en Co vanuit Gaza op het zuiden van Israël afgevuurd tijdens en nà de ondertekeningsceremonie in Washington, D.C., van de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Nochthans had Hamas twee weken geleden, op maandagavond 31 augustus 2020, zijn terreuracties tegen Israël tijdelijk opgeschort in ruil voor hulp van Israël in de bestrijding van de coronaplaag.

Jammer genoeg voor de Palestijnen in de Strook vindt Hamas zijn doel om Israël te vernietigen nog steeds belangrijker dan het welzijn van eigen volk. Tegelijk bewijst Hamas met deze raketaanval dat met hen geen en nooit duurzame afspraken kunnen gemaakt worden. 

Code Red-raketalarmsirenes klonken – vannacht en ook nog deze in de vroege woensdagochtend – in de grote zuidelijke Israëlische steden Ashkelon en Ashdod terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE tijdens de ceremonie sprak. Het raketafweersysteem Iron Dome heeft volgens het Israëlische leger acht raketten kunnen onderscheppen. De rest van de raketten explodeerde in open gebieden.

Minstens twee mensen raakten gewond door granaatscherven bij een winkelcentrum in Ashdod, meldde het Israëlische Channel 12 News. Verschillende auto’s werden ook beschadigd door granaatscherven. Zes voetgangers raakten ook gewond toen paniekerige shoppers naar schuilplaatsen renden en werden behandeld door vrijwilligers van United Hatzalah. Hatzalah behandelde ook verschillende mensen voor emotionele en psychologische shock.

Details van de raketaanval worden onderzocht, zei het leger. Volgens een tweet van de IDF woordvoerder heeft de Israëlische luchtmacht in antwoord op de raketaanval doelwitten van Hamas bestookt in de Gazastrook waaronder een fabriek voor de productie van wapens en explosieven en eveneens een militaire compound.
Eerder op dinsdag vertelde minister van Defensie Benny Gantz de openbare omroep van Kan dat hij …

[..] de mogelijkheid van een uitbraak van geweld in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) niet zou uitsluiten, hoewel er geen concreet bewijs of waarschuwingen zijn, maar aanhoudende economische nood, angst voor het coronavirus en een gebrek aan coördinatie dat zou kunnen leiden tot een nieuwe uitbraak.

Gantz voegde eraan toe dat “het belangrijk is om de politieke dialoog met de Palestijnen te vernieuwen. We hebben vrede gesloten met een verre staat. We moeten proberen het probleem ook met de Palestijnen op te lossen.

EN / NL/ עב