JERUZALEM – Weinigen hadden gedacht dat een ziekenhuis de bron van zoveel controverse zou kunnen zijn.

Maar wanneer de entourage van president Joe Biden zijn weg vindt naar het Augusta Victoria-ziekenhuis – in het gedeelte met een Arabische meerderheid van de stad en zonder Israëlische functionarissen – zal hij de eerste zittende Amerikaanse president worden die Oost-Jeruzalem in een officiële hoedanigheid bezoekt.

Vanuit politiek oogpunt zien Israëli’s dit als een opmaat naar Palestijnen die Oost-Jeruzalem willen als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Aan dit specifieke bezoek van een Amerikaanse president hangt een zeer hoog prijskaartje: Biden is van plan $ 100 miljoen aan financiering aan Palestijnse ziekenhuizen in Jeruzalem aan te kondigen.

“Het is een oprecht gebaar en een aardig gebaar, zowel voor de ziekenhuiskwestie als voor het terugdraaien van enkele van Trumps rare beslissingen. Maar betekent dit dat de VS Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad zullen erkennen? Ik denk het niet’, vertelde Daoud Kuttab aan ALLE ARABISCHE NIEUWS.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft de financiering stopgezet voor ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem die voornamelijk Palestijnen bedienden.

Afgezien van de politiek – als dat mogelijk is – vertegenwoordigt Augusta Victoria meer dan een politieke pion. Het ziekenhuis is een kruispunt van leven en dood voor de inwoners van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza met geavanceerde medische problemen.

Maar Ghada Majadle, directeur van de afdeling Bezette Gebieden van Artsen voor Mensenrechten Israël, zegt dat het geld het ziekenhuis kan helpen, maar dat het weinig impact zal hebben op het Palestijnse volk.

“Humanitaire hulp heeft niet echt invloed op de gezondheid van de Palestijnen en ik weet niet zeker hoeveel belangrijk is voor de ziekenhuizen. Het is voor nu leuk omdat ze zoveel schulden hebben, maar de situatie is onhoudbaar”, vertelde ze aan ALLE ARABISCHE NIEUWS.

Augusta Victoria, gelegen op de Olijfberg, biedt medische diensten die niet beschikbaar zijn op de Westelijke Jordaanoever en Gaza, zoals chemotherapie, transplantaties, dialyse, hartzorg en andere kritieke specialiteiten.

Maar omdat om naar het ziekenhuis te gaan een controlepost moet worden overgestoken – een feitelijke grens tussen Israël en de Palestijnse gebieden – moeten Palestijnen een aanvraag indienen om daar behandeld te worden, eerst van een Palestijns gezondheidscomité en vervolgens van het Israëlische leger voor een vergunning om de grens over te steken.

 

Billboard in Bethlehem voorafgaand aan het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan de stad (Foto: Paul Calvert)

Het kan een maand duren – soms meer – om de afspraak rond te krijgen en sommige aanvragen worden door beide partijen afgewezen. Majadle zei dat 40% van de mensen die een vergunning aanvragen voor de Gazastrook, wordt afgewezen door de Israëlische strijdkrachten.

“Israël controleert te veel aspecten van het Palestijnse leven – de verplaatsing van patiënten, de verplaatsing van medisch personeel, de verplaatsing van medische hulpmiddelen”, zei ze. “Zolang de Israëlische controles doorgaan en de bezetting voortduurt, kunnen we niet praten over oplossingen die het recht van de Palestijnen op gezondheidszorg mogelijk maken. We moeten een systeem bouwen dat afhankelijk is van Israël.”

REGIONALE ONDERSTEUNING

Naast Augusta Victoria vormen al-Makassed Islamic Charitable Society Hospital en Saint Joseph een netwerk van ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem die voornamelijk Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever en de inwoners van Gaza en Oost-Jeruzalem bedienen. Saint Joseph – een eersteklas ziekenhuis voor natuurlijke bevallingen gerund door nonnen – trekt ook veel Joodse vrouwen aan die ervoor kiezen om hun baby’s daar te baren.

In 2018 heeft de Amerikaanse president Donald Trump $ 25 miljoen doorgesluisd voor ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem en, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken zei, “die fondsen zullen naar projecten met hoge prioriteit elders gaan.”

Destijds trok al-Makassed CEO Dr. Bassam Abu Libdeh “de rechtvaardiging in twijfel achter het vermengen van politieke kwesties met medische en humanitaire kwesties.”

Het ziekenhuis zei verder dat de bezuiniging op de hulp komt omdat het “ziekenhuis door een verstikkende crisis gaat als gevolg van het gebrek aan financiële hulp en het opstapelen van schulden en fondsen die worden achtergehouden door de Palestijnse regering.”

Nu werkt Biden aan het herstellen van de Amerikaanse financiering. Niet alleen zullen de VS $ 100 miljoen geven, het kantoor heeft de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Qatar gevraagd om dit te evenaren. Tot nu toe heeft de VAE 25 miljoen dollar toegezegd aan het al-Makassed Hospital, zo maakte het koninkrijk bekend.

Op de vraag of het handiger zou zijn om een ​​ziekenhuis van een vergelijkbaar kaliber te bouwen op de Westelijke Jordaanoever of in Gaza, zei Majadle dat er voldoende ziekenhuizen zijn.

“Wat nodig is, is de capaciteit van deze ziekenhuizen te versterken en een van de uitdagingen is dat je niet genoeg expertise hebt in Gaza”, zei ze, eraan toevoegend dat tekorten aan medische hulpmiddelen en chemotherapiebehandelingen ook de mogelijkheid om vooruitgang te boeken belemmeren.

GESCHIEDENIS

Augusta Victoria is een programma van de Lutheran World Federated Department for World Service in Jeruzalem. De compound zelf werd gebouwd in de vroege jaren 1900. Het is vernoemd naar Augusta Victoria, de vrouw van keizer Wilhelm II, toen het op 9 april 1910 werd ingehuldigd.

Het gebouw, ontworpen als pension voor Duitse pelgrims, werd in 2014 “het hoofdkwartier van het Turkse leger en in 1917 werd het overgenomen door generaal Allenby als hoofdkwartier voor het Britse leger”, aldus de website van het ziekenhuis. Later werd het gebruikt voor “rust en ontspanning” voor Britse soldaten tijdens de periode van het Britse mandaat.

Na de oprichting van de staat Israël werkte Augusta Victoria samen met de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) om voedsel, onderdak en medische zorg te bieden aan de Palestijnen. Het groeide uit tot het eerste ziekenhuis aan die kant van de grens.

Dit deel van de stad stond van 1948 onder Jordaanse heerschappij tot Israël in 1967 de Zesdaagse Oorlog won en de controle over de hele stad kreeg. Het ziekenhuis is echter Palestijns gebleven.

De kerktoren is een van de drie iconische torenspitsen die de skyline van de Olijfberg in het oosten domineren, samen met de toren van de Hebreeuwse Universiteit / Hadassah Mount Scopus Hospital en de kapel van de hemelvaart.


Bronvermelding:
Datum:        14-07-2022
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:          Augusta Victoria Hospital in Oost-Jeruzalem (Foto: The World Lutheran Federation)
Website:      All Israel


 

 

 

EN / NL/ עב