Meldingen van antisemitische incidenten in Frankrijk zijn in 2021 met 75% gestegen, volgens cijfers die zijn vrijgegeven door de belangrijkste waakhondgroep van de Frans-Joodse gemeenschap en geciteerd door JTA.

Service de Protection de la Communauté Juive (SPCJ) registreerde vorig jaar 589 haatmisdrijven tegen joden, waaronder een toename van 36% in fysieke aanvallen ten opzichte van 2020. De groep bracht woensdag haar jaarverslag uit.

In 2021 waren incidenten gericht op mensen, in tegenstelling tot gemeenschappelijke gebouwen en instellingen, goed voor 45% van alle incidenten. 10% daarvan was fysiek geweld.

Een kwart van alle incidenten vond plaats binnen of net buiten de huizen van de slachtoffers, meestal gepleegd door een buurman, zei SPCJ, eraan toevoegend dat dit een nieuw en zorgwekkend fenomeen was.

Evolutie van het aantal antisemitische misdrijven – bron: SPCJ

Het gebruik van wapens, voornamelijk messen en geweren, bij antisemitische incidenten was ook ongewoon hoog in 2021, en kwam voor in 20% van alle aanvallen en 10% van alle gevallen van intimidatie, aldus het rapport.

In bijna een derde van alle gevallen gaven daders aan dat ze gemotiveerd waren door kwesties die verband hielden met Palestijnse Arabieren, voegde het rapport eraan toe.

Tientallen incidenten vonden plaats in een tijdsbestek van 11 dagen in mei, toen Israël en Hamas vuur uitwisselden te midden van rellen door Israëlische Arabieren en aanvallen op Arabieren door Israëlische Joden. In die periode documenteerde SPCJ gemiddeld vijf antisemitische incidenten per dag.

Van de 160 incidenten die SPCJ classificeerde als ‘gewelddadige misdaden’, waren er 60 aanvallen op mensen. Er waren drie gevallen van brandstichting en 68 incidenten met antisemitisch vandalisme. Bovendien registreerde SPCJ 429 gevallen van wat de groep classificeerde als ‘intimidatie’.

De cijfers zijn in lijn met de sterke stijging van antisemitische aanslagen in Frankrijk in de afgelopen jaren. Zo werden in 2019 in totaal 687 antisemitische handelingen geteld in 2019, tegenover 541 het jaar ervoor. Het aantal anti-joodse misdrijven dat bij de politie in Frankrijk werd gemeld, steeg in 2018 met 74 procent.

De antisemitische aanslagen in Frankrijk in 2021 omvatten één incident in maart, waarbij een met een mes gewapende man een joodse school en een koosjere supermarkt in Marseille probeerde binnen te komen. Politieagenten kregen de verdachte onder controle en arresteerden hem.

Een maand later achtervolgden en overmeesterden Joodse inwoners van een voorstad van Parijs een man die volgens getuigen drie Joden probeerde neer te steken, en droegen hem vervolgens over aan de politie.

In september werd een 11-jarige jongen herhaaldelijk aangevallen in de buurt van Parijs door twee 14-jarigen die naar verluidt het doelwit van hem waren omdat hij joods was. De zaak werd pas in november openbaar.

In december werd een oudere Joodse man vastgebonden op een stoel, geslagen en beroofd in zijn appartement in Parijs door antisemitische aanvallers. Diezelfde maand werd een 74-jarige joodse vrouw op brute wijze geslagen en beroofd in haar appartement in Parijs, hoewel dat incident pas begin januari werd gemeld.


Bronvermelding:
Datum:        27-01–2022
Beeld:          Pixabay
Website:      brabosh.com


 

 

EN / NL/ עב