“Van greppel tot voorgrond. De Joden van Oekraïne” is de titel van een documentaire over de Joodse gemeenschap in Oekraïne. Het laat o.a. de actuele situatie zien in Oekraïne van de Joodse gemeenschap. Hoe kan het dat na de holocaust er nu ineens een Joodse premier en president zijn? De documentaire is gemaakt door Rachel Levy.
We zijn blij dat we in samenwerking met de Joodse redactie van de Evangelische Omroep deze film al kunnen vertonen, en dat doen we DV op donderdagavond 7 november 2019.

Locatie: Kerketuinenweg 10-C, Den Haag.
Aanvang 20.00 uur, deur open voor koffie/thee om 19.30 uur.

Van de documentairemaker Rachel Levy (1973): “Veel Nederlanders associëren Oekraïne vooral met de recente burgeroorlog en de ramp met vlucht MH17. Voor Joden betekent Oekraïne echter heel veel meer. Oekraïne is het land waar, door de eeuwen heen, zowel de grootste successen als de donkerste dagen van de Europese Joden plaatsvonden.

Bijna alle religieuze, culturele en politieke stromingen die tot en met vandaag een rol van belang spelen in de Joodse wereld, vinden hun oorsprong in het gebied dat nu Oekraïne is. Tegelijkertijd is het de plek van eeuwen van antisemitisme, pogroms en brute moord. Toch koos een ruime meerderheid van de Oekraïeners in 2019 voor een Joodse president en een Joodse premier. Daarnaast spelen een handjevol Joodse zakenlui een prominente rol in de economie en maatschappelijke ontwikkeling van het land. Hoe is dat allemaal met elkaar te rijmen?” (bron en meer achtergrond info: rachellevy.nl)

Allen van harte welkom!

Rachel Levy

“Rachel Levy (1973) is journalist, redacteur en researcher. Ze werkt multimediaal, maar haar grote voorkeur én haar kracht liggen bij het geschreven woord. Ze werkt met name voor journalistieke media, Nederlands en internationaal. Af en toe doet ze opdrachten voor non-gouvernementele organisaties, verenigingen en bedrijven.
Rachel Levy studeerde Semitische Talen en Internationale Betrekkingen (MA) aan de Universiteit van Amsterdam, met een specialisatie in internationaal recht.
Voor haar boek 
Israël op een doordeweekse dag (Uitgeverij Contact, 2008) verdiepte ze zich in internationaal familierecht, met name de kwestie van “international child mobility”.
Van 2004 tot 2010 was ze de vaste correspondent van de internationale persdienst 
DPA en schreef hierbij veel over de internationale tribunalen in Den Haag.
Ze deed tevens een Master in Jewish Studies, deels aan de Columbia University en het Jewish Theological Seminary in New York. Hierbij hield ze zich bezig met de filosofie van 
Yeshayahu Leibowitz en de kwestie van Joodse juridische autonomie in de moderne tijd.
Van 2000 tot 2009 woonde Rachel Levy afwisselend in Israël, New York, en Nederland.”
 (Bron: rachellevy.nl)

EN / NL/ עב