Vrijdagmiddag heeft een explosie plaatsgevonden nabij de Israëlische ambassade in New Delhi. Er zijn geen gewonden gevallen. Naar aanleiding hiervan, wordt wereldwijd de beveiliging van Israëlische diplomatieke missies opgeschroefd.

Jeruzalem gaat uit van een terreuraanval gericht op de ambassade. Naar aanleiding van de ontploffing heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi contact opgenomen met zijn Indiase collega Subrahmanyam Jaishankar. De nationale veiligheidsadviseurs van Israël en India houden elkaar ook op de hoogte.

De Indiase autoriteiten zijn een onderzoek gestart. Volgens de Indiase politie gaat het om een primitieve aanval waarbij gebruik is gemaakt van een “geïmproviseerd apparaat met een zeer lage intensiteit”. Bij de ontploffing raakten drie auto’s beschadigd. Camera’s hebben naar verluidt twee verdachten vastgelegd die voor de ontploffing ter plaatse aankwamen in een taxi. Rechercheurs hebben de taxichauffeur ondervraagd en zijn bezig een beeld van de verdachten te schetsen.

Volgens Indiase media heeft een obscure terreurgroep genaamd Jaish ul Hund – het leger van India – de verantwoordelijkheid opgeëist op Telegram. In het bericht stelt Jaish ul Hund dat de aanval slechts een eerste van vele is die gericht zijn op Indiase steden en dat India zal boeten voor “wreedheden” gepleegd door de regering.

Indiase media berichten dat nabij het explosief een envelop is gevonden met daarop de tekst: “for Israel embassy“. Naar verluidt staat in de brief dat de aanval slechts een “opwarmer” is voor wat komen gaat. Daarnaast zou in de tekst verwezen worden naar de vorig jaar door de VS omgebrachte Iraanse generaal Qassem Soleimani en de in november bij een aanslag omgekomen Iraanse atoomgeleerde Mohsen Fakhrizadeh.

Israël houdt al langer rekening met een mogelijke vergeldingsactie na de aanslag op Fakhrizadeh. De wetenschapper wordt gezien als het brein achter het Iraanse atoomwapenprogramma en volgens Iran zit de Israëlische Mossad achter zijn dood. De Israëlische ambassadeur Ron Malka stelt dat hij en zijn medewerkers niet verrast waren door de aanslag: “we hadden het alertniveau verhoogd, dus we waren zeer goed voorbereid en veilig en beschermd”. Opvallend genoeg vond de explosie nabij de ambassade in New Delhi plaats op de 29ste verjaardag van diplomatieke betrekkingen tussen Israël en India.

In 2012 vond ook een aanslag plaats bij de Israëlische ambassade in New Delhi. Op 13 februari raakte de vrouw van de Israëlische defensieattaché gewond toen een aanslag op haar auto werd gepleegd. De Indiase autoriteiten hebben na onderzoek geconcludeerd dat de Iraanse Revolutionaire Garde achter deze aanval zit. Rond dezelfde tijd werden wereldwijd meerdere terreuraanslagen gericht op Israëlische diplomaten en toeristen verijdeld.


Bronvermelding:
Datum:        30-01-2021
Auteur:        ELKAN VAN DER RAAF
Beeld:         Screenshot CNN India
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב