Coronavirus van heel andere orde dan griep, zeggen Israëlische functionarissen; voorspellen dat quarantaineregels van kracht blijven tot ver na de eerste twee weken.

 

Israëls 14-daagse zelfquarantaine, dat is vereist voor iedereen die uit het buitenland arriveert, zal waarschijnlijk langer van kracht blijven dan de geplande twee weken, voorspelt een toparts. Hij voegt eraan toe dat het virus waarschijnlijk niet zal afnemen in de zomerhitte, zoals door sommige experts wordt gesuggereerd.

De meeste beperkingen vanwege het coronavirus in Israël zijn voor onbepaalde tijd, maar premier Benjamin Netanyahu en zijn ministers hebben de nieuwe quarantaineregels voor de komende 14 dagen ingevoerd. Prof. Allon Moses, directeur van de Afdeling Klinische Microbiologie en Infectieziekten van het Hadassah Medical Center, zei tegen The Times of Israel: “Er is een grote kans dat ze dit zullen verlengen.”

Volgens hem is de reden dat Israël nu maatregelen neemt die het nooit eerder heeft gebruikt tegen zelfs de meest schadelijke griepstammen – zoals de varkensgriep tijdens de pandemie van 2009 – omdat COVID-19 de mensheid heeft overrompeld. “Mensen hebben over het algemeen een bepaalde mate van immuniteit tegen het griepvirus opgebouwd, of zij nu wel of niet zijn gevaccineerd. Tegen dit coronavirus heeft de mensheid geen weerstand opgebouwd,” aldus de professor.

Met het oog hierop, zei Moses, is het zo dat “willen we het aantal besmette gevallen laag houden, dan zullen we extreme maatregelen moeten treffen. De opgelegde beperking voor alle terugkerende Israëli’s en alle toeristen die hier arriveren is belangrijk en ik ondersteun die.”

Moses wil geen voorspelling doen over hoe lang de beperkingen zullen duren, maar zei dat het tijd zal kosten om het virus onder controle te krijgen en twijfelt aan de theorie dat de zomerhitte zijn verspreiding zal beëindigen. “Eén mogelijkheid is dat de ziekte vanzelf afneemt als de zomer komt en de seizoenen veranderen. Dit gebeurde ook met SARS in 2003, maar deze optie lijkt nu onwaarschijnlijk omdat er zoveel mensen in heel de wereld ziek zijn.”

Hij gelooft dat het realistischer is dat Israël de strikte isolatieregels zal handhaven voor mensen die het virus mogelijk bij zich dragen, totdat twee volledige weken zijn verstreken zonder dat iemand besmet is geraakt, waarmee de crisis zal zijn beëindigd. Een derde mogelijkheid, zei hij, is dat het virus niet zal worden ingesloten totdat een vaccin beschikbaar is.

“Dit is geen griep,” benadrukte Moses. “De griep is een andere infectieziekte, en een groot deel van de bevolking heeft al eerder antilichamen opgebouwd en is er immuun voor. We hebben al 100 jaar te maken met griep, dus de wereldbevolking heeft weerstand voor de griep, zelfs als het een andere soort zou zijn. Het coronavirus is anders en daarom moeten de maatregelen extremer zijn. ”

Lees meer…

______________________________
Bronvermelding
Auteur: Nathan Jeffay
Datum: 10 maart
website: www.timesofisrael.com
Afbeelding: Pixabay
______________________________

EN / NL/ עב