Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem begint met testen van CAR-T therapie tegen myeloom

Het Israëlische Hadassah-University Medical Center in Jeruzalem kondigde aan dat het een experimentele behandeling voor multipel myeloom kanker heeft ontwikkeld met een succespercentage van 90%.

Medische experts dachten eerder dat de ziekte, die 10% van alle bloedkankers uitmaakt, ongeneeslijk is. De innovatieve Israëlische behandeling zou daarom een revolutie teweeg kunnen brengen in de wereldwijde behandeling van multiple myeloom (ook wel ziekte van Kahler genoemd) kankerpatiënten.

Prof. Polina Stepensky, hoofd van de afdeling aan het Hadassah-University Medical Center, is optimistisch over de behandeling, dat deze uiteindelijk zowel de levensverwachting als de kwaliteit van leven onder kankerpatiënten kan verbeteren.

“Nu, in het licht van de indrukwekkende resultaten van behandelingen met CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-cell) therapie, lijkt het erop dat ze nog vele jaren te leven hebben – en met een uitstekende kwaliteit van leven,” zei Stepensky.

Myeloom, ook wel multipel myeloom genoemd, is een kanker van de plasmacellen. Plasmacellen zijn witte bloedcellen die antilichamen maken die ons beschermen tegen infecties. Bij myeloom groeien de cellen te veel en verdringen ze de normale cellen in het beenmerg die rode bloedcellen, bloedplaatjes en andere witte bloedcellen maken, volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Gezien het hoge succespercentage van de therapie, onthulde de senior onderzoeker dat veel Israëlische en internationale kankerpatiënten behandeld willen worden door het gerenommeerde medische centrum in Jeruzalem.

“We hebben op het moment een wachtlijst van meer dan 200 patiënten uit Israël en verschillende delen van de wereld,” zei Stepensky.

Ze zei echter dat ze tijdens de experimentele fase slechts één patiënt per week kunnen behandelen vanwege de complexiteit van het produceren en toedienen van de behandeling zelf.

De baanbrekende medische behandeling zal ook een betaalbaarder alternatief zijn. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, legt Stepensky uit, “kan het een patiënt wel 400.000 dollar kosten om deze levensreddende behandeling te krijgen. Daarom was het zo belangrijk voor ons om iets in Israël te ontwikkelen. Niet alleen was het niet altijd beschikbaar, maar het was ook duur.”

De Joodse staat blijft een prominente rol spelen in wereldwijd medisch onderzoek.

In maart ontdekte een team van Israëlische onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem naar verluidt een behandelmethode om alvleesklierkanker mogelijk te genezen, momenteel een van de meest dodelijke vormen van kanker, aangezien minder dan 10% van de alvleesklierkankerpatiënten langer dan een paar jaar overleeft.

____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
5-6-2023

Auteur:
All Israel news Staff

Beeld:
Illustrative image (Photo: Shutterstock)

 

EN / NL/ עב